Семейните лекари от Пловдив получават безплатните ваксини за пенсионери

Тази година МЗ за първи път подсигурява безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години

Започва разпределението на безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Новината съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града под тепетата, предава Радио Пловдив.

От здравното министерство уверяват, че – въпреки закъснението, има достатъчно време за всички желаещи да поставят ваксини. У нас все още няма нито една положителна проба за грип.

Пловдивските общопрактикуващи  лекари д-р Кирил Еленски и д-р Георги Цигаровски също смятат, че все още има време и всички желаещи пенсионери могат да си поставят ваксина. Важно и задължително условие е хората да са здрави в момента на имунизацията. По думите на д-р Еленски, обаче, закъснението е отказало част от пенсионерите и не се знае дали сега ще посетят отново лекарите си. Не малка част от хората дори вече са си поставили ваксина. Би било проблем, ако в дадена практика се окаже, че желаещите са повече от броя на осигурените ваксини, поясни той. Припомняме, че миналата седмица България получи втората за сезона по-голяма доставка от 100 хиляди дози.

Тази година Министерството на здравеопазването за първи път подсигурява безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Право на имунизация ще имат около 10% от 1,5 млн. пенсионери над 65 г. или около 150 хиляди души. Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.

Подобни статии

Top