Семинар изследва бита и фолклора на каракачаните, армъните и торлаците

120 участници в семинара в АМТИИ

Днес в АМТИИ се открива второто издание на организирания от академията Културен семинар „Непознатите”. Това е един от много малкото национални проекти, чиято цел е разширяване на познанията за етническите, етнографските, конфесионалните и културните общности в България и популяризиране на техните традиционни практики, култура и бит.

Тази година изданието е посветено на общностите на каракачаните, армъните и торлаците, живеещи у нас.

Семинарът обединява повече от 120 участници и е структуриран в три модула: теоретичен, художественотворчески и фотоизложба.

В рамките на теоретичния модул 18 докторанти, постдокторанти, преподаватели и учени от АМТИИ, ВСУ „Черноризец Храбър“- гр. Варна, ЮЗУ „Неофит Рилски“- гр. Благоевград и Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН ще представят научни изследвания, свързани с традициите на общностите, особеностите на междукултурното съжителство и общуването между различните етноси. ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив ще представи документален филм, реализиран в резултат от проведено теренно проучване.

Художествено-творческият модул включва изпълнения на характерни вокални, инструментални и танцови практики. Участие ще вземат Армънска група за автентичен фолклор „Фантъна“ /Извор/ от с. Дорково; фолклорна формация „Торлашки напеви“ – Монтана;  танцов състав „Качандонис“ при културно-просветно дружество на каракачаните, както и представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” гр. Монтана

Студенти от специалност „Фотография” към АМТИИ ще подредят фотоизложба с автентични снимки от бита на общностите. Ще се представи и кулинарна изложба.

Официалното откриване е от ректора проф. М. Василев в 9,00 ч. в зала 13.

Програмата на семинара предвижда:

9.15 – теоретичен модул с водещ проф. д-р Любен Досев, зала 13;

14.00 – среща-разговор с представители на общностите с водещ проф. д. изк. Лозанка Пейчева от БАН, зала 13;

15.30 – откриване на пътуваща изложба „Непознатите“ от проф. д-р Галина Лардева, фоайе АМТИИ, 1 ет.;

16.00 – концерт на гостуващите формации и закриване на семинара от проф. д-р Даниела Дженева, зам.-ректор по художествено-творческата дейност на АМТИИ, концертна зала.

Подобни статии

Top