Сергей Димитров - Харварда остава зад решетките заради измами - DC news

Сергей Димитров – Харварда остава зад решетките заради измами

Срещу него вече са повдигнати обвинения за 15 деяния

Пловдивският окръжен съд остави ареста Сергей Димитров с прякор Харварда, спрямо когото е повдигнато обвинение в измами. Пред съда Димитров, който е задържан за измами и се е представял за адвокат, съдия и депутат, каза сом, че съветва хората да гледат филма „Опасен чар“.

Димитров поиска да излезе на свобода, но магистратите не уважиха молбата му, тъй като имало опасност да извърши и друго престъпление.

Пловдивският окръжен съд сподели съображенията на Районния, че Сергей Харварда е привлечен като обвиняем за престъпление, което е наказуемо с „лишаване от свобода“ и по смисъла на Наказателния кодекс  е тежко умишлено престъпление. Макар делото да е в начална фаза на разследване, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия с деянията, за които му е повдигнато обвинение, казаха магистратите.

По време на делото прокуратурата представи ново постановление за привличане на Димитров за 15 деяния, което е с дата 18.07.2022 г.  То е издадено, след като първоинстанционният съд е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Окръжен съд – Пловдив се мотивира, че по делото са разпитани множество лица, пред които обвиняемият 33-годишния Димитров се представял като депутат, пред други като ромски лидер, като адвокат, като партиен лидер, като общински съветник, в чийто възможности е да върши възмездно различни услуги. По делото обаче не са налице доказателства обвиняемият той да е упражнявал някоя от професиите, с които се е представял.

Окръжен съд – Пловдив установи, че първоинстанционният съд правилно, обосновано и  законосъобразно е преценил  наличието на реална опасност от извършване на престъпление и опасност от укриване при мярка, различна от „задържане под стража“. Става дума за личност с трайно установени възможности да представя себе си по позитивен, но нереален начин с цел да мотивира широк кръг лица да му съдействат по възмезден начин. Налице е и реална опасност обвиняемият Димитров да се укрие, тъй като по делото има данни за няколко адреса, без да е ясно кой от тях обитава, като съдът взе под внимание и неговата мобилност.

Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че сред измамените от Харварда са хора от Пловдив и Асеновград,

които той измамил, че ще им узакони незаконни постройки в различни населени места в Пловдивска област, което обаче не се е случило. Твърдял също пред хора, които били загубили имотите си чрез продажби от частен съдебен изпълнител заради неплатени дългове, че можел да им ги върне, като заведе съдебни дела и ги спечели. За целта Харварда получавал заплащане, но не извършвал услугите.при условията на продължавано престъпление и с цел да набави за себе си имотна облага, той е възбудил и поддържал заблуждение у трима мъже и една жена, като им е причинил имуществени вреди в размер на общо 12 950 лева.

На 12 юли 2022 г. след подаден сигнал и извършени оперативни мероприятия от служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, Димитров е бил задържан в Пловдив. При личен обиск у него е била намерена пластика, която наподобявала служебна депутатска карта, но с надпис „народен председател“. Сигналът бил подаден от хора на ПП „Продължаваме промяната“, стана ясно по-късно.

Сергей Димитров имал офис за консултации в центъра на Пловдив. Там приемал хора като се представял за посредник на политическа партия и представител на религиозна организация. Обещавал, че можел да помогне при узаконяване на постройки и други дейности.

По-рано днес стана ясно, че Сергей Димитров се представял за политик и посетил и карловското село Розино, където дал щедри обещания за узаконяване на незаконни постройки. Срещу услугата „пишман депутатът” прибрал различни суми от десетки семейства, а те останали излъгани, разказа NOVA.

„Дадох 2000 лв. миналата година и повече не го видяхме, имаме къща, но нямаме ток и вода, това не е живот„, разказа пред камерата младата жена. Напразни останали и усилията на пастор Румен Караджов – местен религиозен водач, който разкрил схемите на арестувания мъж. „Държеше се нормално, говореше добре, изтупан беше“, разказа и местен жител.

Снимка: „24 часа“

Подобни статии

Top