Серия „А“ се завръща на 13 юни!

При откриването на 1 заразен с COVID-19, целият отбор ще бъде поставен под 14-дневна карантина

Серия „А“ ще се завърне на 13 юни, обявиха официално от Италианската футболна лига.

От идния понеделник (18 май) пък клубовете ще могат да провеждат отборни тренировки, след като в момента са разрешени само индивидуалните.

Министърът на спорта Винченцо Спадафора обяви по-рано днес, че Италианската футболна федерация се е съгласила напълно с всички предложения за корекции в здравния протокол. Ключовата точка в тях гласи, че при доказването на дори един заразен с коронавирус футболист, всички в тима трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Това означава, че доиграването на шампионата е поставено под сериозен риск.

„Ако първенството бъде подновено, както се надяваме всички, ще бъде само защото сме взели всички необходими мерки да го направим при пълната безопасност за всички замесени. Някои питат защо не се затваря цял супермаркет при един случай на касиер с коронавирус, докато при един футболист с COVID-19, целият отбор се поставя под карантина. Причината е, че във футбола няма как да се пази дистанция с другите играчи, футболистите трябва да тичат, да се пазят един друг, а това не се случва в супермаркета. Футболът по природа е спорт, в който не може да се пази дистанция“, коментира Спадафора.

„Наясно съм със страстта, която обгражда футбола, както и значението на този сектор, но намирам дебатът за футбола в такъв период малко прекален“, коментира спортният министър на Италия.

Подобни статии

Top