Сезират прокуратурата и завеждат дело в съда за новия строеж в Кючука (ВИДЕО) - DC news

Сезират прокуратурата и завеждат дело в съда за новия строеж в Кючука (ВИДЕО)

Според сдружение „Спаси Пловдив“ около издаването на разрешителното за строежа имало брутални нарушения

Сезират прокуратурата за новия строеж на ул. „Асен Христофоров“ 28. Внесени са сигнали освен до прокуратурата, също до МРРБ, ДНСК и РДНСК за нарушение при издаване на административен акт. До дни по случая ще бъде заведено и административно дело, съобщи председателят на сдружение „Спаси Пловдив“ Асен Костов на нарочна пресконференция. Тези дни живеещите в съседните блокове също ще заведат дело в съда срещу новия строеж, обяви и Георги Пашев от Инициативния комитет Южен.

Припомняме, че само преди дни имаше протести в Кючука и бяха затваряни ключови кръстовища в квартала, тъй като хората са против презастрояването и искат запазване на зелената площ между домовете им.

Отново протест срещу изграждането на поредния блок в Кючука, затвориха ключово кръстовище

Брутални нарушения има около издаването на разрешителното за строителството на бъдещата сграда на ул. „Асен Христофоров“ в пловдивския район „Южен“, съобщи Костов. Нарушения имало по отношение на уведомяването – трябвало е да бъдат уведомени живеещите в над 970 апартамента в съседните сгради, тъй като се водят като заинтересувани лица. От общината твърдят, че те са уведомени чрез домоуправителите. Проверка на „Спаси Пловдив“ обаче е установила, че много от хората, посочени за домоуправители, не са били такива в онзи период или не са се подписали. Заради това, според представителите на сдружението, влизането на новия ПУП в сила е незаконно.

Скандал на срещата между протестиращите в Кючука, инвеститорите и общинското ръководство (СНИМКИ)

През 2021 г. е направено ново изменение на ПУП-а, за което хората не са били уведомени. Проектантите не спазват изискванията и предвиждат високо строителство над 10 етажа на всички тела. Така позволената РЗП е умножена по две.

При проектирането е приета неправилно регулация на имота, като значително са завишени параметрите на застрояването в полза на инвеститора.

Пловдивчани протестираха срещу поредния нов строеж в Кючука (ВИДЕО)

На база на всички събрани документи сдружение „Спаси Пловдив“ са сезирани съответните институции. Според Асен Костов това е грубо погазване на закона.

Той съобщи още, че съвсем скоро се очаква решение на Административния съд по казуса с ул. „Ручей“ 1 в район „Западен“. На пресконференцията беше обявено, че скоро се очаква решение на Административния съд по казуса с ул. „Ручей“ 1.

Вече е готова експертизата, според която при обявяването на ПУП-овете застрояването на градинката в района е незаконно. Ако магистратите приемат експертизата, това ще бъде прецедент за Пловдив.

Сдружението иска промяна на общинската наредба за паркиране, в частта й за хората с увреждания

Според Лиляна Михайлова от Инициатиния комитет за казуса на ул. „Ручей“ след завеждането на делата са установени големи нередности.

От Инициативния комитет в кв. „Захарна фабрика“ пък обявиха, че ще внесат предложение за изменение на общинската наредба за паркиране на хора с увреждания. Тя бе подкрепена от Асен Костов и сдружение „Спаси Пловдив“, като оттам бяха категорични, че ще търсят среща с кмета в подкрепа на подобна промяна в наредбата.

„Не може 170 места да обслужват 3000 граждани в неравностойно положение“, категоричен беше Костов. Той допълни, че вече има доста случаи, при които хора с увреждания, паркирали в съседство на заетите паркоместа за инвалиди, са били глобени, а на колите им са поставени скоби.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top