Сезират съда за мангана във водата на Брестовица

Насроченият за утре в 17 ч. протест на детелината на „Пещерско шосе“ и Околовръстния път остава

„След повече от година борба да се реши замърсяването с манган във водата на Брестовица, няма никакъв резултат. Затова ще сезираме съда, Европейския съвет и европейските институции, за да спре геноцидът върху 5200 жители на 2 села“. Това заявиха Емануела Караманова и Любомир Томов от Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“.

По думите им проблемът идва от мини ВЕЦ на река Въча, разрешена от предишното правителство. Централата замърсява първи и втори водоносен хоризонт, откъдето Брестовица и Кадиево се снабдяват с питейна вода.

Според сдружението никоя от институциите не е отговорила на техните писма, а след парламентарните избори през пролетта нещата съвсем замрели. „След вчерашната среща при новия областен управител Ангел Стоев, който обеща нов водоизточник извън заразената зона, имаме надежда проблемът да се реши“, заяви Любомир Томов.

От сдружението отново поискаха оставката на директора на ВиК – Пловдив, на РЗИ, на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и на главния архитект на община „Родопи“.

„Ако тези хора не получат полагащото им се наказание, проблемът ще се повтори и на други места. Не може държавата да пази чиновниците, а не хората“, заявиха Емануела Караманова и Любомир Томов от Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“.

Насроченият за утре в 17 ч. протест на детелината на „Пещерско шосе“ и Околовръстния път остава, като към него ще се присъединят жители и на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top