Шампион завинаги: Изненадаха със скулптура Петър Лесов за 60-годишния му юбилей (СНИМКИ) - DC news

Шампион завинаги: Изненадаха със скулптура Петър Лесов за 60-годишния му юбилей (СНИМКИ)

Станимира Петрова и асоциация „Докосни дъгата“ организираха невероятно тържество в чест на големия боксьор и треньор

Легендарният български боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, и треньор по бокс Петър Лесов празнува днес 60-годишен юбилей! Навръх празничната дата той бе изненадан със специално тържество от свои близки и приятели в центъра на родния му град Раковски. Инициатори на събитието, ознаменувало 60-годишнината на боксовата легенда и 40 години от спечелената олимпийска титла в Москва. бяха световната и европейска шампионка Станимира Петрова и асоциация „Докосни дъгата“, в чиито инициативи Петър Лесов неизменно участва и подкрепя през последните години.

С вечния хит на Queen – „We Are the Champions“, изпълнен от певицата Валентина Александрова, започна тържественото отбелязване на празничния ден.

Акцент в програмата на площад “Европа” в Раковски бе откриването на триметрова статуя на Лесов, дело на скулптура Живко Желев. Организаторите на юбилейното тържество-изненада бяха подготвили и специално направени картонени фигури с лика на Лесов, проследяващи живота и кариерата му, и насочващи всички гости към книга, в която да оставят своите пожелания към рожденика, Изключително трогващ момент за светилото в българския и световен бокс настъпи, когато бе излъчен 20-минутен емоционален клип, в който своите сърдечни и искрени послания по случай личния му празник отправиха редица спортни шампиони, представители на различни институции, приятели и хора, свързани по един или друг начин с житeйския му път.

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на Петър Лесов. По време на награждаването Андонов изчете и поздравителен адрес от министър Красен Кралев. Петър Лесов изказа своята благодарност към министър Кралев за честта и уважението да получи високото държавно отличие “Венец на победителя”.

На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелин Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По повод годишнината на Петър Лесов беше подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера.

И до днес Петър Лесов е най-младият българин, печелил олимпийска титла. При триумфа си в руската столица Лесов е на 19 години и 326 дни. През своята състезателна кариера той печели и две европейски титли в кат. до 51 кг. (Тампере ’81 и Варна ’83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство през 2009 г.

С раждането си всеки един от нас оставя следи. Понякога тези следи избледняват, но има едни хора, които оставят толкова ярки стъпки след себе си, че за тях хората си спомнят дълго. Като Петър Лесов, който остава завинаги шампион. И на ринга, и извън него.

Честит юбилей!

Подобни статии

Top