Шеф на Ботев: Движа се с охрана, защото живея в квартал на локомотивци

Ботев е с най-добра инфраструктура след Лудогорец, ултрасите се мразят с тези на Локо, опитват се по свой начин да контролират клуба, разкри Даниел Серехидо пред испанска медия

Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Даниел Серехдо коментира по изключително любопитен начин футболната ситуация в България. Испанецът каза интересни неща за престоя си в Пловдив, както и за феновете на двата местни гранда Ботев и Локомотив. Той даде обширно интервю пред испанското издание libertaddigital.com.

„Организацията, която съществува в България, няма абсолютно нищо общо с тази на петте големи първенства – Англия, Испания, Италия, Германия и Франция. Дори руската Висша лига вече има по-добро ниво на организация от тази на футболния шампионат в България. В Българския футболен съюз има двама или трима души, които организират шоуто тук, така че на организационно ниво още са с памперси. Нещо подобно на това, което е било в Испания преди 25 или 30 години.

Ботев (Пловдив) е вторият отбор с най-добра инфраструктура в България след Лудогорец. При останалите отбори инфраструктурите са много по-лоши. Ние имаме база за клубната академия, която е с шест футболни игрища. Тя е малка, но пък останалите клубове нямат и такава. Проблемът е, че някои от младите таланти искат да напускат, когато са на 14, 15 или 16 години. Така например нашият клуб загуби футболисти, които отидоха в Парма, Интер (Милано) и Хееренвеен.

Ултрасите на Ботев (Пловдив), и по-радикалните фенове като цяло, се опитват да контролират клуба и да наложат желанията си „по много български начин“. Отношенията между ултрасите на Локомотив (Пловдив) и тези на Ботев (Пловдив) са изключително войнствени. Веднъж месечно в Ботев правя срещи с нашите фенове, за да обсъждаме различни въпроси и връзката ни засега е сърдечна. Няма насилие в ежедневието, но това е постоянен натиск при вземане на решения от треньора, играчите, ръководството … Феновете се опитват да окажат натиск върху мениджмънта и се създава впечатление, че те могат да контролират ситуацията, ако поискат.

Въпросът за ултрасите е „труден за решаване проблем“, защото има голамя разлика с това, което Флорентино Перес и Джоан Лапорта направиха в Испания с Ultras Sur и Boixos Nois съответно в Реал (Мадрид) и ФК Барселона. В България няма подходяща инфраструктура, за да може правителството да постанови определени мерки за сигурност. Също така няма икономически потенциал, така че опитваме да поддържаме най-добрите отношения с феновете, така че да няма проблем от всякакъв вид.

Тук всичко зависи от спортните резултати. Ако отборът спечели 5:0, вие сте Бог. Ако загубите 0:5 – прецакани сте … въпреки че това се случва навсякъде по света.

Тук фойерверките и ракетите по време на мач са напълно забранени, но често се хвърлят такива на терена. Невъзможно е да се контролират феновете, защото няма достатъчно мерки за сигурност или достатъчен бюджет. Обикновено българският футболен съюз налага глоба на клубовете за такива действия на феновете.

Живея в затворен район с охрана на входа. Когато излизам на улицата, взимам някого със себе си, защото публичното ми присъствие се увеличава и много хора вече ме познават. В ​​Москва никой не ме познаваше, но ето, че съм в по-малък град. Винаги довеждам местен агент или охранител, защото все пак влизам в квартал с повече фенове на Локомотив и мога да се окажа в някаква бъркотия. Аз обаче не съм човек, който често е навън. В нашата база имам 18 часа работа всеки ден. Тук си има ресторант, фитнес и това е достатъчно, за да не излизам често навън.

Когато имам малко повече свободно време, вземам самолет и отивам в Москва да видя приятелката си и дъщеря си. Или хващам полета за Мадрид, за да се видя с родителите си“, разказа Даниел Серехидо.

Подобни статии

Top