Шеф на ДАИ, който вкара служителите си в затвора, осъди Автомобилната администрация

Бившият вече шеф на ДАИ-Пазарджик, който вкара служителите си в затвора превантивно срещу корупцията в системата, отново осъди Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

На прощаване Владимир Добрев оспори успешно последното си дисциплинарно наказание „Порицание“, наложено малко преди да напусне системата. Засега – неокончателно, пред Административния съд.

Санкцията е с мотив „изключително лошо изпълнение на служебните задължения“. При извършената проверка е установено, че един от инспекторите е съставил акт за нарушение, а издаденото впоследствие наказателно постановление е със сбъркана точка – вместо 5 е посочено 4.

Заради грешната правна квалификация нарушителят обжалва и печели делото в Районния съд в частта за сбърканата точка. В мотивите се посочва още, че независимо кой е подготвил наказателното постановление, отговорност за законосъобразността носи органът, който го е издал, пише Дарик.

Началник на ДАИ вкара подчинените си в затвора, те се стресираха

Последиците от това нарушение била загуба на приходи в размер на 2 000 лева.

Свидетел по делото обаче, който от 2013 г. досега изписва съдържанието на наказателните постановления, дава показания, че за целта се ползва компютърна програма. В нея основанията излизат в падащо меню.

Служителят признава, че може да е допуснал техническа грешка и вместо 5 да е написал 4. На същата дата имало общо 4 акта, а наказателните постановления били издадени след 3-4 месеца. За цялата 2017 година актовете били 236, постановленията – 229, казва още свидетелят.

В оспорената заповед всъщност не е установено неизпълнение на служебни задължения, посочва в мотивите си съдия Христина Юрукова. Не може да се направи извод, че Добрев е нарушил разписаните в длъжностната характеристика задължения, изброени в 50 пункта. Издал е наказателно постановление. Обжалването е използвано като субективна интерпретация.

Заповедта за дисциплинарно уволнение е отменена, а Автомобилната администрация е осъдена да плати разноските по делото – 500 лева за адвокатски разноски на бившия си служител.

Шефът на ДАИ, вкарал подчинените си в затвора, се разделя с поста

През декември 2017 година Добрев спечели друга съдебна битка с държавното ведомство. Поводът бе, че е завел служителите от екипа си в затвора, за да им покаже какво ги чака, ако вземат подкупи. След нестандартното обучение някои изпаднали в нервен срив и подали докладни срещу него. В резултат на това беше наказан с понижение в длъжност за 6 месеца, но обжалва успешно и тази санкция.

Ексшефът на ДАИ няколко пъти е уволняван дисциплинарно, след което е печелил делата и се е връщал победоносно на поста си. Докато на 15 януари не реши да напусне системата, което обаче явно не е сложило край на войната му с Автомобилната администрация.

Не се знае колко държавни пари са похарчени за тези съдебни битки, но за периодите, докато е бил уволнен, са му изплатени 38 заплати, без да ги е заработил.

До 27 април 2006 година Добрев и бил практикуващ адвокат в Пазарджишката колегия, показва справка в регистрите на организацията. Тогава се е отписал по свое желание, но се води практикуващ. Вероятно скоро ще се върне към тази своя дейност, ако се съди по постинг в личния му профил във Фейсбук от 1 март.

Подобни статии

Top