Шеф на пловдивска фирма алармира: Камиони със строителни отпадъци замърсяват въздуха в "Южен" (СНИМКИ) - DC news

Шеф на пловдивска фирма алармира: Камиони със строителни отпадъци замърсяват въздуха в „Южен“ (СНИМКИ)

Сигналът на Аян Садъков е изпратен до всички медии, от Пловдивския общински инспекторат започнаха незабавна проверка

Камиони, превозващи строителни отпадъци без платнища, замърсяват въздуха в Пловдив. За това алармира управителят на „Електрик Байк ЕУ“ Аян Садъков, който изпрати сигнал и снимки от района на Кукленско шосе. По думите му тежките машини депонирали боклуци зад ремонтното депо на БДЖ на Кукленско шосе.  Садъков е изпратил и снимки.

Ето какво е написал пловдивчанинът в сигнала:

„Уважаеми журналисти,

Пловдив е сред лидерите в една доста тъжна европейска класация за чистотата на въздуха. Градската управа от години се опитва да ни убеди, че прави всичко възможно да подобрява качеството на въздуха, който дишаме. Снимките, които изпращаме категорично показват, че това изобщо не е така. Близо месец, ние работещите в Южна промишлена зона, сме подложени на абсолютен геноцид. Десетки камиони, натоварени със земна маса и строителни отпадъци преминават по шосето , което се намира между ЖП линиите и Кукленско шосе и депонират товарите си на огромно пространство зад ремонтното депо на БДЖ и замърсяват както въздуха, така и пътната настилка.

Според нас е недопустимо в рамките на града, в непосредствена близост до центъра на Пловдив , да се съхраняват строителни отпадъци. Камионите, натоварени с пръст, бетон и парчета асфалт ,/ предполагаме  от пробива на Централна гара/ се движат често без платнища. Пътната настилка към незаконното депо вече е сериозно разбита и по нея  са се отворили огромни ями. Но това е най-малкият проблем. Камионите често се движат без покривала и в сухо време от тях се разпръсква голямо количество пръст и прах. Когато вали от каросериите на същите камиони тече кал, която остава на шосето. Можете да си представите какво се случва, след като тази кал изсъхне. В рамките на работната седмица се извършват десетки курсове , а в района вече не може да се диша. Какво е замърсяването с ФЧП можем само да гадаем. Факт е , че строителната фирма, която ползва тежкотоварните машини, не спазва никоя от нормите , приети в наредбите на Община Пловдив.  Движат се без покривала, не се почиства пътя, няма дежурна водоноска , която да пръска периодично с цел да не се вдига прах, не се мият гумите на камионите.  Някои от машините са с изключително замърсени регистрационни номера в разрез с българското законодателство. Част от регистрационните номера на камионите, чрез който се осъществява дейността по изхвърляне на отпадъци са СА 1345 МК, В 3661 РХ, РВ 7833 ТТ, СА4751РР и СА7786PH.

Като управител на фирма „Електрик Байк ЕУ ”, която се намира в непосредствена близост до новопоявилото се сметище, съм пуснал сигнали до Районна прокуратура – Пловдив, район „Южен”, РИОСВ, Пловдивския общински инспекторат и ОД на МВР Пловдив – сектор „Пътна Полиция“. Надяваме се въпросните институции да се заемат спешно с този въпрос, защото смятаме, че са нарушени редица екологични норми. Тук е мястото да напомним, че  по замърсяване на въздуха Пловдив вече изпреварва София, която е градът е с най-висока честота на смъртност заради ФПЧ над нормата.

Считам, че предприетите действия, в близост до обекта, собственост на представляваното от мен дружество са незаконосъобразни и същите разкриват елементи на състави на престъпления, които са общественоопасни и следва да бъдат предприети мерки по тяхното установяване и разкриване, тъй като към настоящия момент общинската администрация видимо нехае за случващото се.

Надявам се на Вашето съдействие и вярвам, че давайки гласност на проблема, можем да защитим правото си да живеем в един по-чист град.

В прикрепен файл изпращам жалбата, входирана в гореизброените институции и снимки, направени в района.

С Уважение:  Аян Садъков, управител на „Електрик Байк ЕУ“

Служители на Пловдивски общински инспекторат са започнали веднага проверка по сигнала на Садъков.  Очаква се тя да приключи до края на деня, съобщиха от инспектората.

Подобни статии

Top