Шефът на „Градини и паркове“: Бюджет от близо 15 милиона е абсолютно адекватен на реалните ни потребности

Според Веселин Козарев състоянието на зелената система е важно не само за приветливия вид на града, но и за чистотата на атмосферния въздух, и здравето на хората

Вече втори месец ОП „Градини и паркове“ в Пловдив се управлява от 35-годишният Веселин Козарев, който бе избран на този пост с решение на Общинския съвет под тепетата. Козарев е завършил „Бизнес администрация“ в Европейския колеж по икономика и управление – Пловдив. Има магистърска степен по специалността „Корпоративно управление“ от ПУ„Паисий Хилендарски“.  Специализирал е в Института по публична администрация – „Подобряване на вътрешните процеси в администрацията чрез е-управление“. Бивш зам.-кмет на район „Централен“ в Пловдив с ресори образование, социални дейности, ред, сигурност и интеграция. След това Веселин Козарев оглави отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областна управа – Пловдив. В този мандат Козарев бе избран и за общински съветник от „Съюз за Пловдив“. 

Г-н Козарев, вече близо два месеца сте директор на „Градини и паркове“. Какво заварихте и успяхте ли да се запознаете с работата?

– В „Градини и паркове“ има добри специалисти, които добре си вършат работата, но заварих и проблеми, които съм амбициран да реша. За да е по-ефективен трудът ни, е необходимо да се обнови техниката и да се повиши квалификацията на част от персонала.

Какво успяхте да направите за тези два месеца?

– Обиколих всички обекти, които поддържаме. Техническите ръководители също поставиха въпросите за оборудването и квалификацията. Благодарен съм на общинските съветници, че подкрепиха предложенията ми за промени в правилника на предприятието. Директорът вече може да организира курсове за повишаване на квалификацията.  Одобрена бе и идеята ми в рамките на сегашния щат да се обособи звено, което да изгражда нови зелени пространства по одобрени проекти.

Срещнах се и с представители на Съюза на ландшафтните архитекти, които изложиха своите виждания за развитието на зелената система, дадоха ценни идеи и препоръки как да подобрим нашата работа. Много разчитам на тяхната експертиза и ползотворно партньорство.

Междувременно засадихме близо 1 000 000 теменужки, парички, незабравки и други видове цветя, които напролет ще красят града. Започна есенната залесителна кампания. Работихме по десетки сигнали на граждани.

За управление към „Градини и паркове“ предстои да бъде прехвърлена откритата преди дни Компостиращата инсталация за зелени отпадъци.  Всички треви, листа и клони и ще се преработват в компост, който ще използваме за зелената система на Пловдив.

Наложиха ли се промени в екипа на общинското предприятие?

Промени в екипа засега няма. Най-важно е да се подобри организацията на работа.

През ноември предприятието участваше във всички залесителни кампании по райони. Каква е рекапитулацията – колко дръвчета и храсти засадихте?

Засадихме 380 широколистни, 240 иглолистни дървета и 3000 храста, но залесителната кампания продължава, като общият брой нови фиданки ще достигне близо 1000. Над 800 дръвчета и 5000 храста са засадени през пролетта. Подкрепяме и всяка дарителска акция.

Предстои обсъждането на бюджета на Пловдив. На какъв бюджет разчита ОП „Градини и паркове“?

През последните години бюджетът на предприятието е в рамките на около 7 000 000 лв., но голяма част са за заплати и осигуровки. За същинските дейности остават по около 1 000 000 лева. Това е крайно недостатъчно. Напоследък бяха направени нови паркове, облагородени са редица други зелени пространства. Това изисква по-високо ниво на поддръжка – не е като да косиш трева няколко пъти годишно, а трябва да се обгрижват нови дървета и храсти, цветя, алеи и пейки, редовно да се поддържа чистотата. Наложително е закупуването на нова техника, за което също е необходим ресурс.

1 2

Подобни статии

Top