Шефът на „Лъки инвест“ Атанас Марински също стана обвиняем за замърсяването на река Юговска

Прокуратурата му наложи парична гаранция от 10 бона

Районна прокуратура – Асеновград привлече като обвиняем и изпълнителния директор на „Лъки инвест“ АД Атанас Марински за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска в началото на тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

На Марински е повдигнато обвинение вчера от районната прокуратура в Асеновград за това, че като изпълнителен директор на „Лъки Инвест“ АД, на 21 февруари 2020 г., в землището на гр. Лъки, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, с 84-годишният управител на хвостохранилището Любен Васев и 55-годишният отговорник на хвостохранилището Румен Караисенов, е допуснал да се замърси водно течение – водите на река Юговска и река Чепеларска, чрез изтичане на цианиди – свободни, в реката и с това ги е направил опасни за хора, животни и растения, както и негодни за ползването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели – престъпление по чл. 352, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Първоначално по настоящото досъдебно производство, Районна прокуратура – Асеновград, на 23 февруари 2020 г., привлече като обвиняеми Румен Караисенов и Любен Васев, съответно отговорник и управител на хвостохранилището. В хода на продължилото разследване бяха събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки инвест“ АД.

От прокуратурата припомниха, че делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.

Спрямо Марински е определена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 000 лева. На 26  февруари 2020 г.  спрямо Румен Караисенов и Любен Васев е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева, за всеки един от тях, които са били внесени.

5 бона гаранция за арестуваните управител и отговорник от „Лъки Инвест“

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е „лишаване от свобода“ от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Снимка: МОСВ

Подобни статии

Top