Шефът на ОДМВР: Новата приемна ще помогне за мира в Асеновград - DC news

Шефът на ОДМВР: Новата приемна ще помогне за мира в Асеновград

Новата полицейска приемна в ромската махала на Асеновград „Лозница“ ще бъде открита официално на 24 август. Тогава в града ще се проведе Национална кръгла маса с участието на представители на различните институции и инициативния комитет на протестиращите. Дали това ще помогне да се намали ромската престъпност в региона, вижте в продължението на интервюто, което даде специално за DCNEWS директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

–         Как смятате да се борите с ромската престъпност?

–         Няма да деля престъпността на ромска и друга, тя е една. Ние трябва да се борим с всяко едно престъпление. Да, в ромската махала преобладават някои видове престъпления, но няма нещо, което да буди притеснение. Престъпленията там са основно кражби и грабежи, а другите са свързани с акцизните стоки и основно – тютюневите изделия. Районното управление там се справя добре в момента с всички предизвикателства, пред които е изправено.

–         Наскоро го оглави комисар Николай Кирков?

–         Да, той от един месец е началник на Шесто РУ. Той беше шеф на Криминална полиция, беше директор и на ОДМВР – Стара Загора. Освен това е бил служител на това районно управление, позната му е обстановката, знае се с колегите, набързо навлезе в динамиката и спецификата на работата и нещата там си вървят добре за място като кв. „Столипиново“.

–         Ситуацията в Асеновград. Какво предстои да се направи? В каква насока ще работят вашите колеги в новата приемна в кв. „Лозница“?

–         Действително случаят на „40-те извора“ нажежи обстановката в Асеновград. Това ни изправи пред едно изключително сериозно изпитание. Но благодарение на усилията, организацията и отговорността на всички колеги, които участваха във всички мероприятия, не се допусна допълнително ескалиране на напрежение и други нежелателни ситуации, в които да ескалира насилие. Знаете един такъв протест може да се сравни с горящ фитил на буре с барут. Нещата там се нормализираха, все още има протести, имаше доста искания от инициативния комитет.

Повечето от нещата, които ние сме поели като ангажимент, са изпълнени. Някои пък са в процес на изпълнение. Например окомплектоване на незаетите щатни места. Има обявени конкурси. За полицейската приемна, която вече е готова, си има служители, които и досега са работили в този квартал. Някога там е имало приемна, която е спряла да функционира, но тези служители си обслужват района. В управлението има 19 свободни места, защото по една или друга причина хората са напуснали или са били преместени на друга длъжност. Тези 19 бройки вече се стопяват. Има трима души, които сме прехвърлили там, двама от академията, 8 нови бройки са одобрени от щатната комисия, ще бъде обявен всеки момент конкурс за тях. Има и други вътрешни конкурси, с които наши служители ще израснат в категория, така че ще даде възможност за обявяване на допълнителни конкурси за нови хора.

Полицейската приемна вече е факт, в момента я обзавеждаме с компютри и мебелировка. Тя все още не действа, но тази седмица ще има национална кръгла маса в Асеновград. Може би тогава ще бъде открита официално. Важно е, че вече е факт и ще започне да функционира. Много  хубаво се получи, аз лично съм удовлетворен от начина, по който изглежда.

–         Самите роми няма ли да се чувстват по-спокойни, когато има полицейско присъствие в квартала?

1 2 3

Подобни статии

Top