Шефът на ПИМК дарява 10 млн. за Колежа! - DC news

Шефът на ПИМК дарява 10 млн. за Колежа!

Така стадион „Христо Ботев“ ще бъде завършен за мачове от Първа лига, трябват още 15 млн. за срещи от евротурнирите

През февруари 2020 г. община Пловдив обяви, че 25 млн. лева ще бъдат отпуснати за довършване на строителните и ремонтните дейности на стадион „Христо Ботев“ в града. Съоръжението е познато като „Колежа“ и на него своите мачове трябва да играe футболният „Ботев“.

Тези средства обаче ще са крайно недостатъчни, за да може стадионът да бъде лицензиран и да се използва за мачовете в Първа лига. За тази цел са нужни още 10 млн. лева!

За да бъде одобрен от УЕФА и там да се играят мачове от европейските клубни турнири, в строежа трябва да се инвестират още 25 млн. лева. Това обяви пред bTV собственикът на фирмата, която извършва строителните дейности – Илиян Филипов.

„Ако не се осигури допълнителното финансиране, имаме малък проблем. Осветлението на стадиона е планирано да бъде на металната конструкция. А металната конструкция е сериозната сума в това съоръжение. Нужно е да има допълнително финансиране“, заяви той.

Самият Филипов изрази готовност да инвестира недостигащите 10 млн. лева, но заяви, че няма възможност да отдели останалите 15 млн. лева.

В момента се работи по изграждането на новите трибуни. Дейностите не секват и през уикендите, а темповете са добри, хвалят се от фирмата.

Феновете в момента също са доволни от темповете. Именно те бяха основната движеща сила, за да бъде подновен строежът. През 2019 година те организираха няколко масови протеста и шествия, за да привлекат вниманието към проблема.

Реконструкцията на стадион „Христо Ботев “ започна през лятото на 2013 година. Съръжението трябваше да бъде готово за 2 години. След фалита на КТБ обаче проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018 година, бе удължена с още 2 години. За шест години беше вдигнат само грубият строеж на изтомната и южната трибуна.

В момента Ботев е в очакване на сделка за придобиване на мажоритарния пакет акции на клуба от руския бизнесмен Антон Зингаревич, а ценните книжа са притежание на организация на феновете.

Подобни статии

Top