Шефът на РУ-Раковски остава в ареста за 72 часа

Георги Илиев и двамата му подчинени вече са с обвинения

Шефът на РУ-Раковски Георги Илиев, който бе задържан за подкуп, остава в ареста за 72 часа, съобщи наблюдаващият случая прокурор от Окръжна прокуратура Анна Викова. „Ако преценим ще поискаме от съда да му наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, добави обвинителката.

Арестуваха шефа на полицията в Раковски

Другите двама полицаи от районното, са освободени от прокуратурата под парична гаранция от 1500 лева, след като са направили пълни самопризнания. Те са били задържани още през март, тази година и след като са си признали за подкупа са били освободени.

Случаят – свързан с грабежите на нелегални цигари от пловдивски ченгета

Корупционното престъпление, извършено от тримата полицейски служители, е било разкрито след задържането на двете пловдивски ченгета – Петър Атанасов и Стефан Модев през юни, миналата година. Тогава Модев и Атанасов бяха арестувани за въоръжен грабеж от търговец на нелегални цигари.

Спипаните за грабеж на нелегални цигари ченгета били престъпна група?

Докато разследващите разнищвали аферата на полицаите от Криминална и Общинска полиция, установили, че по аналогичен начин  са извършени още два грабежа на лица, занимаващи се с нелегална акцизна търговия, съобщи днес окръжният прокурор Румен Попов. По думите му извършителите са се представяли за полицаи (каквито са и били), спирали са товарните автомобили на търговците и са ги проверявали за цигари и тютюн без бандерол. Те се легитимирали като ченгета, заплашвали потърпевшите с оръжия и ги ограбвали.

В хода на разследването били установени двама пострадали от подобни грабежи. Единият от тях се оплакал на разследващите, че е бил ограбен по аналогичен начин през декември 2016 година от Модев и Атанасов. Впоследствие, на 15 март 2017 година, той получил обаждане от Шесто РУ в Пловдив, а след като се отзовал на повикването, му дали бележка да отиде в Районното управление на МВР в Раковски.

Полицаите си поискали 20 бона

Когато се явил в полицията в Раковски, началникът на управлението Георги Илиев и още двама негови подчинени – му показали снимки на негов микробус, в който имало тайник, пълен с нелегални цигари. След това му казали, че трябва да им даде 20 хиляди лева, за да приключат разследването срещу него. Тогава търговецът казал на сина си да осигури парите, а синът ги предал на Стефан Модев в Пловдив. От своя страна Модев дал част от подкупа на Георги Илиев, а той ги разпределил между себе си и колегите си. Според разследващите и трите ченгета от Раковски са получили по 1000 евро.

От прокуратурата отказаха да съобщят на този етап по какъв начин полицаите са се сдобили със снимките на въпросния микробус с тайник. Само уточниха, че това е станало по електронен път. След като подкупът бил даден, а след това приет, ченгетата от Раковски скъсали снимките и казали на търговеца, че случаят му е приключен.

Ченгетата проучили предварително потърпевшия

Според Румен Попов въпросните полицаи са проучили потърпевшия търговец много добре предварително. Те знаели, че ако бъде задържан, човекът ще бъде склонен да даде подкуп. Освен това разучили имотното му състояние, дали има криминални регистрации и т.н. След „приключването“ на случая му, ченгетата изготвили справка по оперативен път, за да оправдаят призоваването на пострадалия. Когато Стефан Модев и Петър Атанасов били задържани за грабежа през лятото на миналата година, те архивирали цялата документация, за да прикрият следите си, като са записали в системата на МВР, че въпросното разследване не е дало резултат.

По думите на окръжния прокурор, разследването по случая е извършено от екип от следователи и служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. Те задържали първо двамата полицейски служители – Влентин Гоцев и Желязко Колев. Впоследствие  арестували и началника на Районното в Раковски Георги Илиев.

Тримата може да отнесат от 3 до 10 години затвор

Срещу тримата са повдигнати обвинения за вземане на подкуп от полицейски орган, чрез инудване и в съучастие. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба до 20 хиляди лева, както и лишаване от права да заемат определена длъжност. Повдигнато е и обвинение за грабежа на безакцизните цигари и други вещи и пари на търговеца, като ограбеното от него било на обща стойност 41 хиляди лева. Второто обвинение също предвижда от 3 до 10 години затвор.

В момента по този случай се извършва разпит на Стефан Модев. Предстои да му бъде повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Според директора на ОДМВР – Пловдив Атанас Илков, началникът на РУ-Раковски е в системата на МВР от 2002 година. Впоследствие той е работил в Пето РУ и през лятото на 2016 година е назначен за началник на управлението в градчето.

Арестуваният полицейски шеф оглавява РУ-Раковски от 2 години

31-годишният Валентин Гоцев е в системата на МВР от 2008 година и също е започнал полицейската си кариера в Пето РУ в Пловдив, а после е станал разузнавач в Криминална полиция в РУ-Раковски.  33-годишният Желязко Колев е в полицията също от 2008 година. Той е бил на длъжност полицейски инспектор в Районното в Раковски. И тримата са отстранени от длъжност и срещу тях са започнати дисциплинарни производства, обясни Илков.

Вътрешна сигурност: полицаите гледат много американски филми

„Често казвам, че част от българските полицаи гледат твърде много американски филми, в които обикновено лошите наказват други, малко по-лоши от тях и в края често излизат положителни герои. Живият живот е различен. Никой не би трябвало да си придава функциите на правораздавател, особено когато зад всичко това стои корупционен субективен момент, какъвто имаме в случая“, посочи зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР Павлин Коджахристов. По думите му никой от дирекцията не изпитва задоволство от такива случаи.

Подобни статии

Top