Шефът на съдиите направил забележка на рефер, свирил на рождения ден на Крушарски

Никола Попов няма да бъде наказван, че първо даде дузпа за ЦСКА 1948 срещу Левски, а после я отмени

Председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов обяви, че Никола Попов е получил оценка след мача ЦСКА 1948-Левски, която не предполага наказание. В края на въпросната среща Попов посочи дузпа за домакините, но в последствие промени решението си. Гергинов заяви, че не вижда проблем, тъй като реферът има право да промени решението си преди то да бъде изпълнено.

„До този момент отказвах всички покани за интервюта от медиите, защото нямаше какво да се каже. Нашата идея беше да се даде пресконференция следващата седмица, но нещата се промениха. Грешките ескалираха в последните кръгове. Те бяха допуснати от млади съдии, така и от по-опитните. Имаме съвсем други намерения, но никой не се интересува какви са нашите намерения, а от представянето на съдиите на момента.

На въпрос дали Никола Попов е наказан, той отговори: „В изминалите първи пролетни кръгове най-голямата грешка не е на Никола Попов. Той допусна грешка за това, че промени решението си, но това е допустимо от футболния правилник. За него е имало симулация. След това си преговаря ситуацията в главата и се вижда, че има симулация. Топката е настъпана от нападателя на ЦСКА 1948. От там дойде проблема. Оценката му не е 8.4, а различна. Заради тази грешка и един непоказан картон, оценката му е намалена. Не е отлична, много е добра и не подлежи на наказание. За мене решението е правилно, няма дузпа. Браво за куража!“.

Гергинов добави, че най-големите грешки ги е направил Ивайло Стоянов и това е станало на мача ЦСКА 1948-Царско село.

„Има наказани и можете да го видите по нарядите. На срещата ЦСКА 1948-Царско село съдията не отсъди два наказателни удара и от тогава да си го видял на терена? Ние сме готови да пратим човек от СК и да коментира изминалия кръг в телевизията, която държи тв-правата. Съдийството и журналистите си приличат по едно нещо – трябва да сме обективни. Самият Ивайло Стоянов каза, че е допуснал грешка. На онлайн заседанията призна, че е допуснал грешки. В 7 и 12 минути има игра с ръка, ръката в неестествено положение. Той прие наказанието, всичко е наред и продължаваме напред“, обясни за Гергинов ситуацията около рефер номер 2 на България.

„Един съдия като Ивайло Стоянов ни липсва. С нетърпение чакаме да му мине наказанието и да го върнем. Много добър съдия, който е 2-и в ранглистата на УЕФА за България. В УЕФА изпращаме клипове с грешките, но наказанията няма да се обявяват.“

„Чужди съдии няма да се викат в българското първенство, защото и у нас има достатъчно подготвени рефери“, обясни Костадин Гергинов. Той отговори по този начин на въпрос дали няма да се поканят чужденци, след като Георги Кабаков отиде в Гърция, за да свири дербито АЕК-Панатинайкос, завършило 1:1.

„Преди Кабаков в Гърция поканиха шотландец, норвежец. Това показва, че техните съдии не могат да се справят с тежеста на първенството си. Аз мисля, че имаме добре подготвени съдии, просто им трябва време. Кабаков се е справил отлично в Гърция. Марк Клатенбърг му е бил наблюдател, много добри са отзивите за него. И Клатенбърг лично ще информира СК на УЕФА и председателят й Роберто Розети за представянето му. Това означава, че ще продължат да канят наши съдии. Сега през март Кабаков ще получи Световна квалификация“, заяви Гергинов.

Той добави, че жалбата на Берое след домакинството им със Славия е оставена без последствие, претенциите на Берое са неоснователни. Отговорът ще бъде изпратен писмено за мача Берое – Славия по-късно днес или утре сутринта. Също така съдиите трябва да се чувстват защитени, както примерът е наказанието на собственика на Славия Венцеслав Стефанов за обиди по рефери.

Гергинов добави, че няма да се вземе пример от Италия, където на реферите беше дадена по-голяма свобода да коментират решенията си след мач. Позицията на ФИФА и УЕФА е да не се дават интервюта след мача от съдии, наблюдатели и делегати и тя ще бъде плътно следвана от българската Съдийска комисия.

След това Гергинов се върна на грешките, които правят младите съдии и то в първите кръгове.

„При мача Лудогорец – Етър. За късмет на съдията, ситуацията е уловена. Нито един отбор не трябва да бъде ощетяван от съдиите. Асистент-съдията е в безтегловност, изостанал на 10 метра. За съжаление опитни и млади допускат.

Локомотив (Пловдив) – Етър. Какъв мач да изберем на един млад съдия, ако не такъв мач? И там неочаквано се получиха грешки, които бяха неприятни. Съдията Димо Димов е информиран. На младите съдии им се дава шанс и те изпускат в момента този шанс. Надяваме се, че ще си направят необходимите поуки и ще бъдат на терена много по-подготвени“.

След това визира и разговор, вероятно със самия Димо Димов от Сливен.

„Скоро имах разговор с един млад съдия и го попитах: как се преценяваш?! Той ми вика: много добре. Как много добре бе, ти даваш един пресилен картон и спестяваш три други, не си потърсил съвет от четвъртия съдия. Попитах го дали някой му е повлиял, президентът на единия отбор имаше в същия ден рожден ден. Той ми казва, че никой не му е повлиял за нищо, грешките си били само от него самия“.

Накрая той завърши с въвеждането на ВАР, като добави, че през април хората от Съдийската комисия ще посетят всички отбори, за да направят лекторски курс.

„Съдиите трябва да се грижат сами за развитието си. Казвам, че по време на практиката тук в Бояна имаше случаи, в които ситуация се гледаше с ВАР по 3-4 минути, което е недопустимо. Никой няма това време да чака, но трябва да бъдем прецизни“, обясни Гергинов.

Подобни статии

Top