Схема за платено донорство на органи лъсна в съда (СНИМКИ)

Пловдивчани осигурили донор на бъбрек срещу голяма сума

Двама пловдивчани, застанаха на подсъдимата скамейка заради опит да преведат през границата мъж, който да послужи за донор при трансплантация на бъбрек.

Виолета Тодорова и Васил Гьошев успели да намерят донор на бъбрек за майката на младата жена – Виргиния. Тя страдала от тежка бъбречна недостатъчност и била на хемодиализа, но се влошила. Заради това, в началото на миналата година, Виолета започнала да търси варианти за трансплантация на бъбрек.

През април миналата година двамата успели да преведат така наречения донор на органи през граничния пункт „Капитан Андреево“ в турския град Истанбул, където трябвало да се осъществи медицинската интервенция. Опитът за отнемането на бъбрека бил осуетен от органите на реда, които разкрили престъплението.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор, съобщиха от съда.

Делото започна преди няколко месеца в Пловдиския районен съд.

На последното си заседание по него тричленен състав разпита един от разследващите полицаи – Кирил Аргиров. Ченгето е част от петчленната група, която е разследвала престъплението.

Той разказа, че през март 2018 година петчленната група от сектор „Криминална полиция“, от която е част и той, получила информация за две литца, които търсят хора с по-нисък социален статус за отнемане на телесни органи и донорство срещу заплащане. Един от тях бил подсъдимият Васил Гьошев, а вторият – свидетелят по делото Иван Калоянов.

Впоследствие полицаите установили, че двамата са намерили потенциален донор – Валентин Димитров. „Калоянов си го беше приютилв къщата си в Първенец, той го хранеше и гледаше. Той беше там с конкретна цел, за да бъде донор за клиенти на Калоянов и Гьошев“, поясни криминалистът.

По думите му клиент била Виолета Тодорова. „Уговорката беше да се заплатят между 25 и 30 хил. лв. за донорството“, уточни полицаят. Според него контактът преминавал през Гьошев и друг свидетел – Светлин Борянов, който представлявал турски медицински холдинг от болници, където пък трябвало да се извърши трансплантацията. Всъщност Борянов свързал Тодорова с Гьошев, а оттам станала и връзката с Калоянов и бъдещия донор.

След започналото разследване полицаите установили, че още в началото на миналата година – на 23 януари 2018 г., майката на Виолета и Валентин Димитров пътували веднъж до Турция. Там били направени изследвания на бъдещия донор, за да се установи дали е съвместим с реципиента. Оказало се, че това е така. Преди това обаче Калоянов водил Димитров в една от медицинските лаборатории в Кючука, за да му правят изследвания на кръвта. Разследващите открили и регистрация с името на Димитров на едно от КПП-та с Турция. 

1 2

Подобни статии

Top