Схема за платено донорство на органи лъсна в съда (СНИМКИ)

Впоследствие те получили информация, че в края на април 2018 г. (на 23 април) трябва да се осъществи и същинското пътуване до южната ни съседка, за да се извърши самата трансплантация. В нощта срещу 24 април 2018 г. Виолета Тодорова, заедно с друг мъж – шофьор, взели Димитров от паркинга на „Тримонциум“, където го бил довел Иван Калоянов и тръгнали към изхода на Пловдив. Няколко дни по-рано за Турция била заминала и майката на младата жена.

На един от изходите на града ченгетата спрели автомобила, с който пътувала групата и ги задържали. Започнали процесуално-следствени действия. Полицаите обискирали дома на Калоянов в Първенец и открили там личната карта на Валентин Димитров. Докато траел обиска, Калоянов избягал през прозореца. Служителите на реда обаче се направили, че си тръгват, но четирима от тях останали в къщата. 15-на минути след това Иван Калоянов се прибрал и се натъкнал на ченгетата, които го закопчали.

Според Аргиров парите за донорството трябвало да бъдат осигурени от Виолета Тодорова. Парите, които трябвало да получи донорът обаче били доста по-малко от обсъжданата в телефонните разговори между клиентката и Гьошев. Тези разговори са били подслушвани от полицията и благодарение на тях ченгетата разбрали повече подробности за излизането на групата извън страната. Останалите пари трябвало да се разпределят между Васил Гьошев и Иван Калоянов, посочи криминалистът, а впоследствие поясни, че полицаите са стигнали до този извод, след анализ на получените данни от СРС-тата. Аргиров обаче не можа да каже каква е точната сума, която е трябвало да бъде платена. По думите му обаче, преди тръгването за Турция е имало среща между Виолета и Гьошев в кафене в центъра, където двамата е трябвало да се договорят за подробностите.

Имало информация за набиране и на други донори

„Имахме оперативна информация, че от Калоянов са набирани и други хора за донори. Бяхме установили още един човек – клошар, който също е бил уговарян да стане донор, но не помня за какъв орган ставаше дума. Бяхме го довели в службата“, разказа още полицаят по време на кръстосания разпит в съдебната зала.

След разпита му бе направена очна ставка между донора – Валентин Димитров и Иван Калоянов. Оказа се, че те са роднини, а Димитров е алкохолик. По време на очната ставка Калоянов твърдеше, че не е имало уговорка за плащане на каквато и да е сума за даряването на бъбрека и че Димитров се е решил на това доброволно, след като опознал майката на Виолета Тодорова и разбрал колко е болна. Първоначално обаче Димитров твърдеше обратното, а после започна да се съгласява с Калоянов, вмятайки от време на време, че все пак се е надявал на някакви пари и на гледане до живот от Виолета и семейството ѝ.

В крайна сметка не се разбра кой лъже и кой казва истината. Но пък по време на разпита се установи, че Тодоров е пил, преди да се яви в съда. „Една биричка пийнах, съвсем нормално си е това“, коментира той, след като един от защитниците поиска да бъде тестван с дрегер. „Вие и предишният път бяхте пил“, посочи председателката на съдебния състав и обяви почивка. След нея беше разпитан Светлин Борянов, а после делото беше отложено.

На следващото заседание ще бъде разпитана болната майка на Виолета Димитрова.

1 2

Подобни статии

Top