Схемаджии изпраха над 700 000 лева с продажба на маратонки менте в Пловдив (СНИМКИ+ВИДЕО)

За параван им служел ритуален дом в квартал „Изгрев“. 10 са в ареста

Разбита е схема за пране на пари в Пловдив, до момента става дума за близо 700 000 лева. Това стана ясно от съвместна пресконференция на прокуратура и полиция, приключила преди минути, предава репортер на DCnews.bg от място. 

Задържани са 10 души. За двигатели се сочат двама братя, единият от тях е сред арестуваните, другият се издирва с европейска заповед в чужбина.

Схемата: Посредством 4 сайта за електронна търговия близо 3 години замесените са продавали фалшиви маратонки – марка предимно „Адидас“ и „Найк“, внасяни от Турция. Стоката е продавана на различни цени, на моменти дневният оборот е достигал 20 000 лева. Маратонките са изпращани чрез спедиторска фирма, но средствата от продажбите са получавани директно. Работено е изключително с пари кеш, които са пренасочвани към фирма ЕТ. За параван е служил ритуален дом, намиращ се в пловдивския квартал „Изгрев“, който легално е плащал незначителна сума за дейността си. За средствата от престъпната търговия, обаче, не са заплащани данъци.

Стоката пък е складирана в тайник, намиращ се зад подвижна стена в магазин за мъжки и дамски обувки на бул. „Шести септември“ в града под тепетата.

Животът и стандартът на тези хора не е подхождал на хора без доходи, коментира окръжният прокурор Румен Попов. По думите му акцията е реализирана в четвъртък, извършени са изземвания и претърсвания на 7 адреса, а в понеделник ще се иска гледане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо арестуваните.

Наблюденията са от август миналата година, подчерта и директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Събраните доказателства към момента са достатъчно, за да докажат съпричастност на задържаните.

Вижте кадри от тайника. Снимки: DCnews.bg:

Подобни статии

Top