Шест души са обвинени след акцията за тероризъм

Петима от тях са сирийски граждани

Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица след акцията за тероризъм, за която бе оповестено вчера. Един от обвиняемите е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване.

„Престъпната група е действала от 2016 г. на територията на България и косвено е осъществявала финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава“, каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации. Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

Петима от задържаните са сирийски граждани. В групата е замесена и българка, която живее в София. Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро. Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби на сигурност и на други държави“, заяви прокурор Арнаудова.

Припомняме, че при акцията за разбиване на терористичната група, бяха обискирани също жилища и помещения в Пловдив.

Разбита е престъпна група, финансирала терористи по метода „хавала“

Източник: 24 часа

Подобни статии

Top