Шест екипа огнеборци и хеликоптер гасят пожар между Карлово и Хисаря, в района на пламъците се намира и социален дом - DC news

Шест екипа огнеборци и хеликоптер гасят пожар между Карлово и Хисаря, в района на пламъците се намира и социален дом

Пожар край Хисаря, само на няколко километра от населени места.

В района на пламъците се намира и социален дом за жени с умствена изостаналост.

Огънят най-вероятно е тръгнал от запалили се сухи треви. Над тях преминава магистрален електропровод. Пламъците бързо обхванаха труднодостъпната местност.

„Съществува опасност от разрастване, защото има гъста растителност от къпина, която не позволява да се намесим, да гасим ръчно“, каза Добромир Иванов – директор на ДГС-Хисаря пред БНТ.

„Очаквахме, че ще го спрем долу в дерето, но прехвърли и отиде от другата страна и в момента, ако не дойде хеликоптер, много трудно ще го спрем. Ако изтървем пожара, има опасност да отиде до помпената станция, която е на ВиК и помпите, които карат водата в Хисаря“, каза Пенка Ганева – кмет на Община Хисаря.

Шест екипа огнеборци и хеликоптер гасят пожар между Карлово и Хисаря

Огънят почти стигна до дома за жени с умствена изостаналост в град Баня.

„Уведомил съм фирмата, която предлага социалната услуга, ако се налага да подготви… ще ги евакуираме в защитеното жилище в Баня и в други места, които са на общината“, каза Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово.

Кметовете на Хисаря и Карлово поискаха в гасенето на пожара да се включи военен хеликоптер и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада в Карлово, заради голямата площ, която е обхванал.

„Предизвикателството е недостъпния терен, за съжаление с техника няма как да се качим по тези хълмове. Личният състав, цялата тежест ще я изнесе на плещите си с тупалки и с оборудвани пожарогасители“, каза бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На терен работят и в момента пожарникари от пет служби в района, горски служители и доброволци.

Top