Шестима с обвинения за шпионаж в полза на чужда държава, сред тях има и военни (ВИДЕО)

Министърът на отбраната и шефът на Военното разузнаване помогнали за разкриването на престъпната група

Петима души, сред които и военнослужещи от Министерство на отбраната са задържани за срок от 72 часа, по обвинение в шпионаж.  Разследването срещу тях е от особено значение за българската национална сигурност, а и за тази на Европейския съюз, НАТО и САЩ, заяви днес главният прокурор Иван Гешев на нарочен брифинг. Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 година, посочи той.

Гордея се с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и Военното разузнаване, които в последните години възстановиха най-после своя професионален капацитет, силно пострадал в т.нар. преход.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на българското военно разузнаване Велко Атанасов изключително много са помогнали за разкриването на престъпната група, посочи Гешев.

Обект на разследване е дейността на български граждани – военнослужещи и държавни служители в различни държавни учреждения (Министерство на отбраната, Служба „Военна информация“ и др.), имащи отношение към националната сигурност на страната, за които са били налице данни, че са събирали класифицирана информация с цел същата да бъде предадена на чужда държава.

Започнато е досъдебно производство във Военната прокуратура

Под надзора на Военно-апелативна прокуратура – София е започнато досъдебно производство за извършени престъпления по глава Първа от Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). Досъдебното производство е образувано за престъпления по чл.109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл.104, ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава).

Вчера – 18.03.2021 г., след събиране на необходимия обем данни за извършваната престъпна дейност, са започнати активни действия за неутрализиране на тяхната противодържавна дейност.  Извършени са голям брой действия по разследването с висок интензитет и по-конкретно – претърсвания и свързаните с тях изземвания от лични и служебни адреси, при които са иззети и относими към предмета на разследването веществени доказателства – компютри, мобилни устройства, множество карти с памет и СИМ карти, както и писмена документация, която има отношение към предмета на разследването.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни по време на брифинга, че ръководителят на групата у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще бъде наричан „Резидент“. Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване“. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения, са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

„Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София“, каза Милева.

От Прокуратурата пуснаха записи с разговори между резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата. В материала се съдържат и веществени доказателства, експлоатирани СРС, по отношение на участниците в групата, които не представляват класифицирана информация.

1 2

Подобни статии

Top