Шествие и майсторски свидетелства за еснафския празник в РЕМ-Пловдив

В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

С празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия  ще започне традиционният Еснафски празник „Св. Спиридон“ .  Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли към църквата „Св. Петка“, където ще бъде отслужена тържествена литургия.

След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и починали майстори, всички ще потеглят под съпровода на гайда и тъпан през централната пешеходна улица, за да се върнат в Етнографския музей.

Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.

Тази година кандидатите за майстори са 7 на брой (четирима ножари; две дами – художествено плетиво и една – художествени тъкани).

Има и един чирак – кожар, който е напреднал в обучението си и ще бъде произведен в калфа. Произведенията им ще се изложат в Етнографския музей, за да покажат на всички, че кандидатите са заслужили майсторското си звание.

Посвещаването в майсторско звание (тестерлик) и  връчване на майсторски свидетелства на новите майстори ще бъде в музея  от  12,30 ч.

Организатори са Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Тържествата започват в 10 часа. 

1 2

Подобни статии

Top