Шевици, копър и чубрица са задължителни в колетите за българите в чужбина по Коледа

Не липсват също луканките, суджуците и кашкавалът

Типично български подправки са едни от най-често изпращаните неща в колетите за Коледа и Нова година, които отиват зад граница. Това съобщи за DCNEWS Диана Ранчева от териториалното поделение на „Български пощи“ в Пловдив. Според нея чубрицата, копърът и джодженът са сред най-желаните дарове за българите в чужбина, затова близките им задължително ги слагат в пратките си с подаръци.

„Изпращат се също традиционните за България луканки, суджик, а също сирена и кашкавали, родно производство“, обясни Ранчева. Идеята била да българите зад граница да си спомнят типично нашенския вкус.

Сред предпочитаните подаръци в колетите са също типично българските марки бонбони, които липсват в чужбина. Лютеница и кисело мляко обаче, пощенските служители не приемат, тъй като има опасност да се разсипят и изпочупят.  В пощата разполагали със списък, какви предмети се приемат от всяка пощенска администрация по света.

„Разбира се, хората изпращат също подаръци за децата, както и традиционните национални сувенири – шевици и мускалчета с розово масло,  които напомнят за родината. Изпращат се и много календари с изгледи от страната“, допълни Ранчева.

По думите ѝ има и такива, които пращат секси подаръци. Но подобни пратки били по-малки и рядко се отваряли от служителите.

„Всички тези пратки тръгват по-раничко, защото трябва да стигнат навреме“, отбеляза Диана Ранчева. И допълни, че хората се съобразяват какво изпращат, а е съвсем сигурно, че изпратените от тях подаръци, ще стигнат навреме до получателите си.

Подобни статии

Top