Шевици от цяла България показват в Етнографския

Изложбата е по повод 40-я юбилей на клуб „Българка“

Юбилейна ретроспективна изложба на клуба за българска шевица и плетиво „Българка“ ще бъде открита тази вечер в 18:00 ч. в изложбената зала на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ще премине под мотото „Докосване до древна хубост“ и е посветена на 40-та годишнина от създаването на клуба.

Преди 40 години, в далечната 1978 г., осем жени, обединени от интереса си към традиционното българско ръкоделие и огромното желание да привлекат за своята кауза колкото може повече жени от различни райони, основават „Клуб на интересите“. Много скоро той взема участие в т. нар. тогава „художествена самодейност“ и печели много златни, сребърни, бронзови медали, отличия, значки и грамоти.

Tези жени, без да съзнават, започват да пишат историята на клуб, който продължава вече 40 години. От историческа гледна точка това е много кратък период, но е достатъчен за сбъдването на една мечта: да следваш традицията, да поддържаш диалога между поколенията, диалога между минало, настояще и бъдеще. Същевременно това е твърде дълъг период, в който един клуб да запази своята самобитност, индивидуалност, характер и възрожденски дух. Търсенето, събирането, обучаването в това древно изкуство – везбата. И всичко това в името на голямата любов към безценните бисери, сътворени от народния гений, наречени шевици.

Дамите от клуба искат да покажат майсторството на българката

В изложбата участват със свои шевици дамите от клуб „Българка“. Те представят произведения от различни райони на България, поднесени в модерен стил, задоволяващ вкуса на съвременния човек. Показани са предмети за украса на дома, облекла, изработени съобразно модната тенденция и много аксесоари – колани, шалове – които са част от облеклото на съвременната жена.

Целта на експозицията е да покаже на младите хора майсторството на българката, така че новите поколения да се вдъхновят, да продължат във вековете нейните умения.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 16 юли (понеделник) от ! Изложбата ще продължи до 29 юли 2018 г.

Снимка: Фейсбук, РЕМ-Пловдив

Подобни статии

Top