Шишманци излиза на протест срещу разширяването на кариерата на "Холсим" - DC news

Шишманци излиза на протест срещу разширяването на кариерата на „Холсим“

Хората ще завардят пътя Шишманци-Белозем

Жителите на село Шишманци излизат днес на протест срещу разширяването на кариерата на „Холсим кариерни материали Пловдив“. Те възнамеряват да затворят пътя Шишманци-Белозем.

„Да спрем завинаги кариерите в с. Шишманци“. 70 години варници и кариери – ДОСТАТЪЧНО!!!“ призовават организаторите на протеста.

Пътят Шишманци – Белозем ще бъде затворен в 10:00 ч.

„Да съхраним природата и живота си!!! Край с концесиите тук – залесявайте и ВЪН!!!“, искат протестиращите.

Миналата събота хората от Шишманци се събраха в салона на читалище „Св. Св Кирил и Методий” на събрание, във връзка с инвестиционното намерение на „Холсим“. На него стана ясно, че дъщерното дружество на австрийския  „Холсим“ има намерение за разширяване на кариерата от края на миналата година  и е одобрено от Общинския съвет в Раковски, без да бъде уведомено населението на селото.

Според жителите на Шишманци въздухът в селото непрекъснато е запрашен, улиците не се пръскат, а от гърмежите в кариерата къщите са напукани. Трафикът на камиони е постоянен, а белодробните заболявания са скочили рязко.

Те се опасяват също, че се планира направените изкопи да бъдат използвани за депо за отпадъци, тъй като двете клетки на екозавода вече са препълнени.

Подобни статии

Top