Отново в час: Шлемът по-подходящ за учениците, не пречи на дишането - DC news

Отново в час: Шлемът по-подходящ за учениците, не пречи на дишането

Ако има съмнение, че дете е с коронавирус, то временно ще се изолира, а в рамките на 1 – 2 часа родителите му трябва да го вземат от училище

Шлемът е по-подходящ за децата в училище, отколкото маските, тъй като не пречи на дишането. Всичко зависи от това как детето се чувства по-комфортно. За мен шлемът е по-подходящ, защото той не пречи на дишането, ако е удобен, е съвсем лек и детето по-бързо свиква с него.“ Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV, цитиран от Монитор.

Доколкото зависи от мен КПП-та няма да има, защото много пречат на нормалния живот. Разбира се, ако стане някаква драматична ситуация, увеличи се заболеваемостта десетки пъти, ще се обсъждат всякакви мерки. Такова блокиране, каквото имаше, едва ли ще се случи пак„, отбеляза д-р Кунчев.

В момента България е на 19 място по заболеваемостта в Европа от 31 страни. В Испания заболеваемостта е най-висока. По смъртност, обаче, сме на второ място на Стария континент.

Какво ще се прави при положителна проба в клас?

„Ако има положителна проба в класа, родителите няма да бъдат карантинирани. Ако тяхното дете е положително, тогава те ще бъдат изследвани за инфекцията. Тестовете за коронавирус ще се поемат от държавата, когато става въпрос за съмнителен случай в организиран колектив- ясла, градина или училище“, заяви главният здравен инспектор доц.

Ако има съмнение, че дете в училище е с коронавирус, то временно ще се изолира, за да не прави допълнителни контакти със съучениците си. В рамките на 1 -2 часа родителите идват и го вземат, след което започва неговото наблюдение. В случаите, когато става въпрос за профилактично изследване за съмнение, тези тестове ще се поемат от държавата и ще се правя по указания на Районните здравни инспекции. „Нямаме до момента случаи на човек, отказал тестове, ако имаме съмнение, че той или негово близък е болен от коронавирус“, отбеляза още доктор Кунчев.

Той коментира и думите на доц. Атанас Мангъров, който заяви, че в телефонен разговор главният държавен инспектор му е казал да си „затваря устата“: „Препоръчах на д-р Мангъров да не обърква хората с изказванията си и в никакъв случай не съм му казал „да си затварят устата“.

Подобни статии

Top