Шофьор уби дядо на зебра, полицай го съветва да прехвърли вината на друг. Жалят условните си присъди

Случаят е от декември 2014 година на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив

Апелативният съд в Пловдив подхваща случай на катастрофа от 2014 година. Заседанието е заради подадени жалби на трима от подсъдимите срещу условните им присъди, както и по протест на Окръжната прокуратура. Според установените присъди подсъдимият И.С. е признат за виновен в това, че на 6 декември 2014 година на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив при управление на лек автомобил „Ауди“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 84-годишен мъж, като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието.

Той е осъден на 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години, като е лишен от право да управлява МПС за 5 години.

По същото дело е осъден и полицаят К. И., който е дал съвет на шофьора да намери друго лице, което да заяви пред органите на МВР и пред разследващите институции, че е шофирало катастофиралия автомобил. К. И. е признат за виновен в извършването на няколко престъпления, сред които – освен съвет към шофьора, е извършил и други деяния в качеството си на длъжностно лице-полицай младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Пловдив, в съучастие с друго лице, е вземал пари, за да извършва услуги като по- бърза регистрация на МПС, по-бързо преминаване на преглед на МПС, държал незаконни боеприпаси за огнестрелни оръжия, вземал пари, за да упражни влияние върху свои колеги и началника на КАТ за вписване на неверни данни в наказателно постановление и др.

Той е осъден за всяко от престъпленията, като му е определено едно общо най-тежко наказание в размер на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, както и да заплати на държавата равностойността на получения дар от 1 800 лева.

Третият подсъдим по делото – Т. М., също обжалва присъда от 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Той е признат за виновен за това, че 6 декември 2014 година в гр. Пловдив, като подбудител и помагач, в съучастие с полицая К. И., умишлено го е склонил да спомогне на шофьора И. С. – извършил катастрофа със смъртен случай, да избегне наказателно преследване, като е поискал съвет от полицая К. И. как да стане това.

Подобни статии

Top