Шофьорът-убиец на Милен Цветков искал да продължи образованието си, остава в ареста

Според адвоката му не е ясно кой е карал автомобила

22-годишният Кристиан Николов, който бе обвинен за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста, реши Софийски градски съд снощи.  Делото се гледа онлайн, като в залата присъстваха само съдът, прокурор и защитата. Николов слуша мотивите на страните по скайп връзка от следствения арест.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата. До това предположение се стига на база доказателствата – собствеността на автомобила и показанията на очевидците.

Съдебният състав се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях – Денислав Бодичев, е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек. Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено значение за механизма на удара. Бодичев казал, че според него, джипът се е движел с около 100 км в час, а след удара колата на Цветков се отместила с 15 метра напред, когато се и завъртяла.

Десислава Николова (майката на Кристиан), заявила, че е напуснала София на 15 април и се върнала на 19 април вечерта, защото й казали, че синът й е задържан. Други свидетели пък разказват, че още на място полицията е установила кой е карал колата и кой се е возил в нея.

Дрогирал се с четири упойващи вещества

След преглед е установено, че Николов е използвал коктейл от амфетамин, тетрахидроканабинол (канабис), кокаин и лексотан. И всичко това, според лекарите, е станало 24 часа преди прегледа, като в този период влиза и катастрофата. Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Но няма данни той да има психични проблеми.

„Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл“, записа в мотивите си съдия Мина Мумджиева. Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста. Освен това има опасност младежът да се укрие и заради това, че учи в чужбина.

1 2

Подобни статии

Top