Шофьорът, убил 12-годишно момче на тротоара в Златоград, отива в затвора за 3 години

Водачът ударил момчето с 93 км/ч.

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена 3-годишната ефективна присъда за 59-годишния шофьор Любен Уйчев, който уби на тротоара в Златоград 12-годишния Митко Крушков преди три години.

Водачът е признат за виновен от Смолянския окръжен съд за това, че на 31.07.2018 г. в Златоград, при управление на микробус е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на детето, което стояло на тротоара пред пешеходна пътека.

Автотехническата  експертиза е определила, че към момента на удара Уйчев се е движел с 93 километра в час – скорост почти двойна над разрешената в населено място и значително превишена спрямо ограничението от 40 км/ч., в близост до пешеходна пътека и до тротоар с деца. Убитото момченце, родителите му, братчето му и леля му с нейните деца били пред хотел в центъра на Златоград, когато микробусът го ударил и отхвърлил на 3-4 метра от мястото, където стояли. Детето е починало на път за болницата.

Любен Уйчев признал вината си пред съда в Смолян, приел е фактите в обвинителния акт и е дал съгласие да не се ангажират повече доказателства. Заради това делото е протекло със съкратено съдебно следствие. Съдът е определил на подсъдимия наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което след задължителната по закон редукция се равнява на три години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно. Уйчев е лишен и от право да управлява МПС за срок от 5 години.

От справката от КАТ става ясно, че водачът е бил многократно санкциониран за нарушения на Закона за движение по пътищата. Той е бил наказван  32 пъти, като има издадени 20  наказателни постановления и 12 фиша.

Решението е Върховният касационен съд е окончателно, влязло е в сила и е приведено в изпълнение.

Подобни статии

Top