Шофьорът, убил с джипа си съдийката от Спецсъда Емилия Петкова, отива на съд - DC news

Шофьорът, убил с джипа си съдийката от Спецсъда Емилия Петкова, отива на съд

Катастрофата стана на 29 януари тази година на магистрала „Тракия“ край Пазарджик

Окръжна прокуратура – Пазарджик предаде на съд шофьора, причинил катастрофата на автомагистрала „Тракия“, при която загина 55-годишната съдийка от Специализирания съд Емилия Петкова.

Днес, 3 октомври 2022 г., Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо 37-годишния шофьор с инициали А.Б. Той е предаден на съд за това, че на 29.01.2022 г. около 14.40 ч. на автомагистрала “Тракия“, обл. Пазарджик,  в посока към гр. София, на км 102, при управление на лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, е нарушил правилата за движение –  не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство и се е движел със скорост, несъобразена с пътните условия – задимен участък, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната Емилия Петкова. Тя е управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“.

На 29 януари 2022 г. съдийката от Спецсъда се движела по автомагистрала „Тракия“ в крайна лява лента в посока към гр. София, като управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“ със скорост от 18-20  км/ч. Участъкът на км 102 бил силно и гъсто задимен от пожар в суха тревна растителност в успореден на пътното платно напоителен канал.

Към 14,40 ч. в същата лента се движел лек автомобил  “Ленд Ровер Рейндж Спорт“. Джипът също пътувал в посока към София. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия – задимен участък. Заради влошената видимост шофьорът не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил „Тойота Ярис“ и го ударил в задната част.  Вследствие на сблъсъка Петкова починала на място.

След удара двата автомобила се зацепили един в друг и  движейки се заедно надясно се установили на десния банкет. От удара управлявания от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Емилия Петкова е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма.  Водачът на джипа е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни.

Разследването по делото е приключено от Окръжна прокуратура-Пазарджик в срок от осем месеца.  Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимката: pa1-media.bg

Подобни статии

Top