Шофьорите и кондукторите по градските линии на "Хеброс бус" спряха работа, стачкуват - DC news

Шофьорите и кондукторите по градските линии на „Хеброс бус“ спряха работа, стачкуват

Хората не са получавали заплати от месеци, собственикът на фирмата се оправдавал с неизплатени субсидии от общината

Шофьорите и кондукторите по всичките 6 линии на „Хеброс бус“ в Пловдив са спрели работа днес по обяд. Това съобщи за DCNEWS директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. Причината са неизплатените им заплати.

Някои от автобусите са се прибрали още по обяд в гаража. От 39 коли по шестте линии до вечерта по линиите са останали само 12.

„Следобед започнахме да получаваме сигнали от хората, които чакат по спирките, че автобуси няма и така разбрахме за проблема“, разказа Стоилов.

Той призова пътниците утре да се пренасочат към другите линии на градския транспорт, които се обслужват от други фирми, тъй като вероятно проблемът ще продължи.

От шофьори и кондуктори DCNEWS научи, че миналата седмица на шофьорите е била изплатена по една заплата. Кондукторите обаче са останали без пари. Някои от тях тогава разсъждаваха дали да не си вземат дължимото от оборота от билети в края на деня. Дали това е станало, не е ясно.

Хората твърдят, че собственикът на „Хеброс бус“ Веселин Дошков се оправдавал с това, че не са му преведени субсидиите, които се полагат за превоза на пътници, както и парите за картите от общината. От общината обаче посочиха, че това не е вярно и парите се превеждат.

Фирмата обслужва шест от линиите с номера 6, 7, 20, 37, 99 и 29.

„Ако нещата продължат по този начин, ще се наложи да търсим превозвачи от други градове“, коментираха от ОКТ. Засега оттам се въздържат да пристъпят към подобна мярка и към отнемане на линиите от Дошков, но се опасяват, че може да се стигне до ситуацията отпреди години с бившето общинско дружество „Пътнически превози“, което фалира.

Шефът на ОКТ Георги Стоилов призова пловдивчани да ползват и виртуалното табло на градския транспорт, което миналата седмица беше обновено и вече работи. То било най-точно, тъй като показвало автобусите в реално време според джипиесите им.

Стоилов припомни, че през последните седмици общината многократно подлага на мониторинг някои от автобусните линии, на „Хеброс бус“ заради неизпълнени курсове.  Той беше категоричен, че общината ще направи всичко възможно хората да не мръзнат по спирките в Пловдив през зимата.

Подобни статии

Top