Шокиращи подробности за смъртта на младия фрийрайдър в Пирин (ВИДЕО)

Опасността от лавини в планините е изключително голяма, хората да не излизат извън маркираните писти, призоваха от ПСС на БЧК

Националният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, който вчера загина при падане на лавина в района на Бъндерица в Пирин, е бил напълно екипиран за подобни ситуации. 18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана раницата с еърбег, която задържа човек на гребена на лавината, така че той да се запази жив.

Гарибов се е спускал по един от най-опасните улеи в района. Директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев обяви в предаването „Здравей, България“ на NOVA, че мястото е част от Национален парк Пирин и там карането на ски е забранено.

Проработил е и т.н. пипс – уредът, който подава сигнал, за да може затрупаният скиор да бъде бързо открит. Момчето е намерено и извадено много бързо, но травмите му са били несъвместими с живота.

„В 11:28 часа вчера е подадена информацията за лавина със затрупан човек. За по-малко от 10 минути стигнахме на място, но само за да констатираме смъртта“, обяви Нешев в брифинга си пред медиите.

„Изключително бързо са действали колегите. Има ситуации, в които просто няма шанс да оцелее човек. Фронтът на откъснатата снежна маса е бил 150 метра, а дебелината е била 50-120 см. Лавината е била в порядъка на километър“, допълни шефът на планинските спасители.

„Хората не трябва да се поддават на емоцията на фрийрайд. Мястото на инцидента е част от Национален парк Пирин и там е забранена такъв тип дейност. Момчето е с всичко необходимо – раница, сонда, лопата, каска. За съжаление тези съоръжения не ни правят безсмъртни.“

„Вчера малко преди този инцидент имаш друг в Банско, също с откъсната лавина, без затрупани, но това е чист късмет. Нека всички да търсят информация. Много е опасно в момента. Не препоръчваме излизането извън маркираните писти“, завърши Емил Нешев.

Бобо Гарибов е бил с треньора си, изключително опитен, планът е бил да се кара по билото. Защо са минали по улея, никога няма да разберем. Това каза в ефира на бТВ икономистът Владимир Каролев.

Каролев лично познавал 18-годишния младеж. Последно го е видял на същия ден на Шилигарника.

Подобни статии

Top