Шокиращо! Присадиха глава на човек! (СНИМКИ)

Шокиращо! Присадиха глава на човек! (СНИМКИ)

Операцията била извършена на труп в Китай

Известният италиански хирург Серджо Канаверо съобщи за първия успешен опит за присаждане на глава на човек. За това предаде английският The Telegraph.

Операцията била извършена на труп в Китай и продължила 18 часа. По време на оперативната работа специалистите  успели да възстановят гръбначния стълб, нервите и кръвоносните съдове, твърди хирургът.

„Първата трансплантация на глава на човешки труп е извършена. Пълно присаждане от донор с мъртъв мозък ще бъде следващата стъпка“, заяви Канаверо.

Китаец е лекарят, извършил трансплантацията

По думите му операцията била направена от китайския му колега Жен Сяопин, с участието на екип от Медицинския университет в Харбин. Същите тези специалисти преди две години направиха първия опит за трансплантация на глава на маймуна. Всички детайли на този уникален опит досега не са известни, но операцията, както се съобщава, е преминала успешно.

Припомняме, че самият професор Канаверо стана известен преди две години, когато заяви, че смята да извърши първата трансплантация на глава. Кандидат за операцията бе руският програмист Валерий Спиридонов. Той е прикован към инвалидна количка заради дистрофия на мускулите.

Италианецът планираше да присади глава на доброволец върху донорско тяло, съединявайки гръбначния мозък с главния с помощта на особена процедура, която Канаверо нарича „протоколът GEMINI“. Но уникалната операция беше извършена на друг, вече мъртъв пациент, при това на територията на Китай, тъй като само там правителството издало разрешение и позволи провеждането на подобен експеримент, пише Life.ru.

Превод: DCNEWS
Снимки: life.ru и telegraph.co.uk

Подобни статии

Top