Шпионският скандал в развитие: Гешев уведоми външния министър, че руски дипломати шпионират

Установено е, че двама руски дипломати са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения от двама граждани на Руската федерация. Това съобщиха от пресслужбата на Главна прокуратура.

Шестима с обвинения за шпионаж в полза на чужда държава, сред тях има и военни (ВИДЕО)

Оттам уточняват, че по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България за шпионаж и създаване на група за това – по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Това са Александър Зинкин и Максим Рибкин. Те са получавали секретни документи на НАТО, вероятно предоставяни им от шпионската група на Иван Илиев.

Военният съд остави в ареста петимата, обвинени в шпионаж

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Заради това делата срещу тях са спрени поради дипломатическия им статут.

Така за година и половина уличените и изгонени от страната руски дипломати стават 8, пише 24 часа.

От главна прокуратура уточниха, че в  тази връзка днес – 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията. Предстои да се изясни дали двамата руски дипломати ще бъдат екстрадирани от страната.

Подобни статии

Top