Щабът за борба с COVID-19 в Асеновград: Хоспитализирани са 59 души

Увеличен е броят на леглата за лечение на заболели от коронавирус

В късния следобед вчера, 29-ти октомври, в община Асеновград се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19, чийто председател е кметът на града доктор Христо Грудев. Той откри срещата, като припомни мрачната статистика в страната, породена от пандемията.

„След въвеждането на „зелен сертификат“ се наблюдава по-висок интерес към поставянето на ваксини. Бих искал да кажа, че миналата година по това време бях много по-притеснен заради това, че тогава човечеството нямаше изградена защитна реакция. Засега все още нямаме лекарство срещу COVID-19, но пък имаме ваксина, което показва напредъка на учените и медицината в борбата със заболяването“, каза пред присъстващите доктор Грудев.

Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков, на свой ред посочи, че продължава ясно да се наблюдава скок при броя на хоспитализираните заболели от коронавирус.

„Съществува постоянно съотношение на приети и изписани пациенти с лек превес на настанените. В момента на лечение в болницата на Асеновград с COVID-19 са 59 души“, обясни Червенков. Той съобщи, че със заповед на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив леглата за коронавирус в МБАЛ – Асеновград са били увеличени от 65 на 75. Това е наложило настаняване на пациенти не само в новото COVID-отделение, но и във I-во Вътрешно отделение и II-ро, Вътрешно отделение.

Управителят на болницата посочи, че е направил сравнение с 2020 г. по същото време – тогава са били лекувани около 600 пациенти, а до момента през болничното заведение тази година са преминали 1074 души. В интензивно отделение за същия период на 2020 г. са били приети 17 пациенти, а тази година досега са лекувани 96.

Общо над 370 души са се ваксинирали през изминалата седмица по време на разкритите „зелени коридори“.

Отделно от това, ваксини срещу COVID-19 се поставят и при личните лекари. 65% от персонала на МБАЛ – Асеновград вече е ваксиниран срещу коронавируса, а част от медиците са преболедували заболяването и имат издаден „зелен сертификарт“.

Директорите на двете учебни заведения, членове на щаба, увериха, че всички ученици са технически обезпечени за провеждането на онлайн обучение. От Районната противопожарна служба на Асеновград и от полицията съобщават, че обстановката при тях е спокойна. Военнослужещи от военното формирование се прибират безпроблемно от учение, проведено на „Корен“, Хасковска област.

Общинският оперативен щаб гласува единодушно и взе решение да се отделят средства за закупуване на още един апарат за обдишване с кислород на нуждаещи се от това, пациенти. Средствата – около 33 000 лева, ще бъдат отпуснати от резерва, останал и съхраняван и до момента в дарителската сметка. Парите в тази сметка бяха събрани изцяло от дарения на граждани и бизнеса.

Подобни статии

Top