Ще наложат ли нов локдаун в София утре?

Причината е третата вълна от коронавирус

София е пред почти пълно затваряне заради третата вълна от коронавирус, съобщава mediapool.bg. След среща със здравния министър и шефовете на големите болници началникът на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев обяви, че ще предложат на софийския щаб от петък да бъдат затворени училища, детски градини, ресторанти, заведения, молове, фитнеси, кина и театри. Мерките ще важат за града и областта. Окончателното решение ще бъде взето от софийския щаб във вторник следобед.

„Предполагаме, че в зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени. Говорим за момента само за София, област София-град. Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни“, каза Пенчев. Ще се забранят и всички културни мероприятия.

Според Пенчев ситуацията в столицата е сериозна. Той посочи, че 75% от леглата за пациенти с Covid-19 в столицата са заети. От днес столичните болници трябва да осигурят още 20% легла за  пациенти с коронавирус.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците „Пирогов“ и ИСУЛ.

По-рано шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви пред БНР, че е време да се мисли за затваряне на детски градини и заведения за поне две седмици. Той обясни, че се увеличава броят на заразените деца, а при част от тях се налага и лечение в болница.

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“, заяви той.

Заведенията в София бяха отворени на 1 март. Детските градини заработиха на 4 януари.

Предложението за нови, по-строги мерки идва на фона на постоянните уверения на здравния министър Костадин Ангелов, че всичко е под контрол. В началото на седмица броят на новите случаи стигна ноемврийските нива, когато бяха регистрирани по 4800 новозаразени на денонощие. За последните 24 часа се отчитат 4637 положителни проби. Починалите са 187 души.

В същото време масовата ваксинация бе спряна, след като премиерът Бойко Борисов реши да чака положително становище от евроейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на „AstraZeneca“ след смъртен случай в Пловдив.

Според шефа на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов становище ще има в сряда.

„Няма хаос и няма спиране, има временно отлагане на процеса и това е поради независещи от нас причини. Т.е. поради факта, че при „АстраЗенека“ се появи една кампания по отношение на нея, свързана с няколко случая, които реално и според мен не са реално свързани с ваксинационния процес…Тази политика ще продължава в някои страни. Надяваме се, че след като излезе Европейската комисия с едно официално становище, чакаме го утре, имаше едно предварително становище…Чакаме нашите български специалисти четвъртък-петък да дадат своите заключения. Според мен, пак ще кажа, никого не ангажирам, едно случайно съвпадение между смъртта на тази пациентка за съжаление, съболезнования към нейните близки, и ваксинационния процес“, обясни той пред БНР.

Ден по-рано Ангелов коментира, че имунизацията с продукта може да започне отново в четвъртък.

Източник: mediapool.bg

Подобни статии

Top