Ще санкционират ли бизнесмена, прокопал тунел под пловдивската Главна?

Нарушен е Законът за културното наследство

Има нарушение на Закона за културното наследство при прокопаването на улица  „Княз Александър I Батемберг“ в Пловдив от бизнесмена Мирослав Стамов. Това съобщи служебният зам. министър на културата  Пламен Славов.

За тунел, прокопан под номер 5 и 7 на Главната в близост до Риммския стадион сигнализираха съседи на бизнесмена. Според тях, той копаел, за да свърже два свои имота и да отмъсти, че срещу него се пишат жалби. Хората, обаче, се притесняват, че така се нарушават устоите на сградите, в които живеят. По случая Стамов обяснил, че това са инсинуации и че заради подземни води самият той укрепвал основите.

В проверката на район „Централен“ и представители на Археологическия музей е участвал ръководителят на Главна дирекция „Инспекторат на културното наследство“ арх. Слави Славов.

„Има нарушение на Закона за културното наследство при прокопаването на улица  „Княз Александър I Батемберг“ от г-н Мирослав Стамов, който изпозлва по един неистинен, лъжовен, манипулативен и подвеждащ начин становището на Министерството на културата, което първо се отнася за съгласуване на хидроизолационни дейности по тухлен зид на адрес – забележете – „Александър Батемберг“ номер 7. Тези дейности, за които в момента  вървят проверки, са за адреса на номер 5. Това е първото нещо, за което г-н Стамов лъже. Второто, за което се опита да избяга от отговорността, която носи е, че в това становище Министерство на културата изисква по време на всички дейности – за хидроиолация на тухлен зид – да присъства археолог. Археолог не е участвал по никакъв начин досега по всичко, което той е предприел и което е обект на проверка от страна на държавните органи“, посочи зам.-министърът на културата Пламен Славов днес.

„За нарушението на бизнесмена е оформен Констативен протокол. Утре той ще бъде предоставен на министъра на културата проф. Велислав Минеков  и по силата на Закона за културното  наследство ще започне административно производство. Ще се издаде и Акт за нарушение“, допълни зам.-министър Пламен Славов.

Санкциите ще бъдат предложени от Главна дирекция „Инспекторат на културното наследство“. Те варират от няколкостотин до няколко хиляди лева.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: 24plovdiv.bg

Top