Ще се спази срокът от 30 работни дни за приключване на разследването за падналия МиГ-20

Черната кутия на самолета още не е заминала за Русия

Ще бъде спазен срокът от 30 работни дни за приключване на разследването на Служба „Военна полиция“ на инцидента край Шабла с падналия самолет МиГ-29. Обществеността ще бъде запозната с явната част на резултатите от разследването. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на брифинг днес.

По думите му продължава уреждането на формалностите по заминаването на служители на Военната прокуратура, ВВС и „Военна полиция“ с „черната кутия“ за снемането на информацията от нея в специализирана лаборатория на производителя на територията на Руската федерация.

Министър Панайотов изрази надежда да бъде възобновена скоро и тренировъчната летателна дейност със самолетите МиГ-29. Той подчерта, че охраната на въздушното ни пространство не е спирала.

След септември 2021 г. се планира за САЩ да заминат втора група пилоти за обучение на самолетите Ф-16, съобщи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

От 6 до 8 месеца може да закъснее изпълнението на дейностите по проектите за авиобаза „Граф Игнатиево“

„Фирми са били селектирани без ясни критерии за извършване на дейности по инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ за приемане на самолети Ф-16“, каза още министърът на отбраната. Той уточни, че не е открита документация, която да показва, че изборът на фирми е извършван след преглед на пазара и на техните опит, възможности и способности.

Не е установено и защо стойностите на проектите са такива, каквито са определени. Остойностяването е било възложено на Военновъздушните сили и според министър Панайотов те са го изготвили по най-добрия възможен за тях начин. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ на министерството обаче не е изпълнила задълженията си по проверка на това дали то отговаря на действителността и на обективни критерии.

Министър Панайотов допълни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите. Всички договори са били авансово разплатени, като общата сума по тях е над 184 млн. лв. Само по 15 от 44-те контракта разплащането не е било сто процента авансово. Според план-графика за изпълнението им към момента трябва да се извършват строителни дейности, което се случва само по три от контрактите, а останалите са на ниво идеен проект.

„Някой, по неизвестни причини, е решил, че разходите по изграждане на пистата за кацане и излитане в авиобаза „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО – без проведени разговори или преговори“, заяви той и уточни, че това няма да се случи.

„В момента извършваме работа по осигуряване на 53 млн. лв. за изграждане на пистата, тези пари не са били заложени в първоначалния проект“, каза още министърът на отбраната. Според думите му ще има забавяне на дейностите по изпълнение на проектите с 6 до 8 месеца.

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top