Ще се строи ли крематориум край Динк? (ВИДЕО)

Крематориум в пловдивското село Динк няма да се строи.

Това заявява във видеозапис пред жители на селото, публикуван във Фейсбук, представителят на фирмата, заявила инвестиционно намерение към бившия цех за алкохол край селото Петко Божков. Вчера вечерта в селото се състоя общоселско събрание, на което освен десетки жители на Динк, присъстваха също кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и кметът на селото Йосиф Асенов.

От известно време жителите на селото се притесняват, че фирмата, която бе заявила намерение да строи инсинератор край Куклен, но впоследствие се отказа, възнамерява да направи това в Динк.

„На кметски съвет обсъдихме ситуацията и подписахме протокол, в който заявяваме, че не желаем на територията на село Динк да бъде изграден крематориум. Като жител на селото добавям, че в момента дори и децата са психически разстроени“, заяви пред съселяните си  кметът Йосиф Асенов.

Той поиска от кмета на община „Марица“ да не се разрешават никакви инвестиционни намерения на фирмата, притежаваща цеха, на територията на село Динк.

От своя страна Димитър Иванов посочи: „Общината с цената на всичко ще запази целостта, чистия въздух и мира на нашите деца от село Динк“. Той настоя да бъде изслушан Петко Божков, но Йосиф Асенов не му разреши.

Пред DCNEWS днес кметът на община „Марица“ бе категоричен,

че инсинератор за изгаряне на човешки останки няма да има не само на територията на село Динк, но и на цялата община. Той обясни, че е чул слуховете за изграждане на пещ за изгаряне на органи в бившата ракиджийница на селото. Затова е извършил проверка, подавани ли са документи от фирмата, собственик на бившия цех за алкохол, с подобно намерение пред институциите, които трябва да разрешат подобна инвестиция.

По думите на Димитър Иванов подобно заявление не е подавано нито в РИОСВ, нито в РЗИ или областната администрация. Такова предложение няма внесено също в община Марица и в кметството на село Динк.

„Пред хората обясних това и казах, че всеки един бизнес е добре дошъл, стига да не пречи на живота и здравето на населението. Успокоихме хората и те се разотидоха, за да не ескалира напрежението“, посочи кметът на община „Марица“.

Той допълни, че напрежението е ескалирало, след като фирмата-собственик влязла в имота, за да ремонтира постройките така, че да отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Тогава обаче полицията е успяла да тушира напрегнатата ситуация.

Видеото е от Фейсбук профила на Магдалена Иванова.

Подобни статии

Top