Ще се увеличат ли цените на извънградските превози в Пловдив?

Фирмите планират увеличение средно с 20%

Заради високите цени на горивата поскъпват извънградските превози в Пловдивска област. Фирмите планират увеличение средно с 20%. За момента цената на билета за градския транспорт в Пловдив няма да се променя, но превозвачите ще получат допълнителни компенсации, съобщи БНТ.

Увеличението ще е факт още от вторник, предава NOVA.

„Цените на дизеловото гориво след началото на войната в Украйна рязко скочиха. Дизеловото гориво формира почти 50% от себестойността на транспортната услуга”, обяснява превозвач.

Разчетите на превозвачите в Южна България показват, че от началото на годината разходите им за гориво за скочили с 19%, а за резервни части с близо 30 на сто.

„Всички са изключително притеснени, ситуацията е много нервна, дори се чуват гласове да търсим компенсации както при електроенергията“, каза пред БНТ Веселин Дошков, изп.директор на фирма-превозвач.

За момента обаче, увеличените разходи могат да се компенсират само с по – високи цени на билетите. Според разчетите на транспортните фирми, скокът ще бъде средно с 20% при различните линии.

При по-натоварените линии, увеличението ще е по-малко. Билетът от Пловдив до София например ще се вдигне от 14 на 15 лв. Въпреки това не се изключва отлив на пътници.

„Това е най-голямото ни притеснение, защото ако погледнем профила на нашия потребител, това основно са ученици, социално слаби и хора в напреднала възраст и пенсионери, но в крайна сметка и ние трябва да оцелеем, в противен случай по-добре да преустановим дейността“, посочи Дошков.

Увеличение, поне засега, няма да има на билетчето за градския транспорт в Пловдив и то остава на цена от 1 лв. Но превозвачите ще получат допълнителни дотации.

„Предвиждаме 2 милиона допълнително в бюджета за докомпенсиране на разходите които ще направят“, обясни Тодор Чонов, зам.-кмет на Пловдив.

Няма да се повишават и цените на картите за пътуване в Пловдив.

Подобни статии

Top