Ще се вдигнат ли цените, ако въведем еврото?

Как ще повлияе на цените въвеждането на еврото

След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат ценитеОбикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави, това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

„Никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано, например, поскъпването на горивата. Немската статистика показва около 1% инфлация“, уточни той.

“Твърдения за обратното са приказки от типа „една баба казала“. Има вдигане на цените в следствие на подобряване на живота на хората, това е конвергенция“, смята още той.

По-голямо вдигане на цените е имало при услугите – например при фризьорите. Но обикновено е до 1% на година максимум“, коментира той и даде пример с прибалтийските държави, които последно влязоха в еврозоната, където инфлацията е била  между 0,5% и 0,6%”.

Според Дацов, въвеждането на еврото „ни вкарва в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и е добър стимул да си довършим структурните реформи, които отлагаме в последните години. Което и правителство да се опитало да прави структурни реформи, си е отивало.“

 „Ако влезем в ЕRM2 за българина нищо няма да се промени, но правителството ще бъде по-стимулирано да прави реформи и причината да понесем по-леко финансовата криза, бяха еврофондовете“ каза в заключение заместник-министърът на финансите.

„Аз не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента. В Германия имаше една огромна инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, коментира доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени”, смята той.

„По време на прехода, на България ú се случиха две нещастия – едното е Валутният борд, а другото ще бъде – приемането на еврото. Еврото не се въведе преди десетилетия, защото тогава властите знаеха, че това ще разцепи ЕС. Ние се присъединяваме към една разпадаща се валута, влизаме в Европа на две скорости, където по-силният може да „изяде“ по-слабия“, смята проф. Банов.

Подобни статии

Top