Ще се вдигнат ли заплатите на работещите в социални домове? (СНИМКИ И ВИДЕО)

Социални работници в домовете искат по-високи заплати от министъра на труда и социалната политика

„Заплатите на социалните служители, които работят с хора с увреждания в центровете, са много ниски. Те са символични, някъде около 20-30 лева над минималната работна заплата. И ние много трудно задържаме тези хора на работа“. Това каза при посещението на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков директорът на КСУ „Св. Георги“ в Пловдив Апостол Делев.

„Моята цел като директор е държавата да вдигне заплатите, защото нашите колеги се занимава с хора, които са много по-зле от децата в едно масово училище. В масовите училища вдигнаха заплатите, защото там се работи с ромски деца, а ние, които работим с лица с психически, умствени и всякакви увреждания, заплатите ни са много ниски“, добави Делев пред журналисти и пред самия министър.

„Услугите в такива центрове се финансират на база на единни разходни стандарти. А тези стандарти се определят с постановление на правителството“, посочи министърът. Той припомни, че за хората с увреждания правителството ще насочи 150 млн. лв. – пари, които бе решено да бъдат отпуснати след срещите на премиера Бойко Борисов с хората с увреждания след протестите на 30 юли. По думите му обаче трансферите към общините били отделно перо в бюджета.

Увеличението зависело от възможностите на бюджета

„Внесли  сме предложение, но всичко зависи от възможностите на държавния бюджет, така че аз не мога да се ангажирам с колко ще се увеличат. Има разбиране, че разходните стандарти трябва да се увеличават с темпа на нарастване на минималната работна заплата, но е необходимо и допълнително финансиране за по-високи възнаграждения и по-добри условия на работа в тези социални услуги“, подчерта министър Петков. И добави, че в Закона за социалните услуги са предвидени и други инструменти за финансирането им.

1 2

Подобни статии

Top