Ще скочи ли цената на билетите и картите за градския транспорт в Пловдив?

Условни присъди за шофьори, печатали дублирани билети

Синята зона скача от 2 на 3 лева

От лев на лев и 50 да се вдигне цената на билета за градския транспорт. Това стана ясно след срещата на кмета с превозвачите днес.

Община Пловдив ще предложи на широко обществено обсъждане актуализацията на цените на билетите за градския транспорт.

Възможността за увеличаване на броя на автобусите, съгласно препоръките на областния щаб, беше другият въпрос, който бе поставен по време на разговорите.

„От миналата седмица обследваме пътникопотока и към момента няма необходимост от допълнителни транспортни средства по линиите“, каза заместник-кметът Тодор Чонов и допълни, че това се дължи и на факта, че учениците не са на училище през настоящата седмица.

„Превозвачите имат готовност за пускане на допълнителни автобуси, ако се наложи. Апелирам да се спазват строго и мерките за дезинфекция в автобусите“, каза още зам.-кметът по транспорт.

В общината е постъпило предложение от превозвачите за повишаване цената на билета на градския транспорт.

По време на дискусията беше припомнено, че еднократният билет от 1 лв. в Пловдив е сред най-евтините в страната, а последната актуализация е от 2009-а година. С оглед завишаването на всички цени на горивата и инфлацията през последните месеци се налага и обществено дискутиране на темата. В предложението е заложено и актуализиране на картите за пътуване.

Обсъжда се цена на картата за ученици, студенти и пенсионери да се вдигне от 16 на 20 лв.

Предвижда се и вдигането на всички такси с около 30 процента. Очаква се цената на Синята зона също да се повиши, като за час ще стане 3 лева при досегашна цена от 2 лева.

Заместник-кметът Тодор Чонов поясни, че преди общината да предприеме стъпки по завишаване на цената на билета ще бъде направен анализ от експерти и впоследствие предложението ще бъде подложено за гласуване в общински съвет. Общината ще предложи и субсидията на превозвачите за тази година да се увеличи на 10 млн. лв.

„Ще изискваме от транспортните фирми повишаване качеството на услугата. На финала сме по изготвяне на обществената поръчка за въвеждане електронно-билетната система. С нейното изпълнение ще имаме и крайната цел за достъпна мобилна градска среда в полза на всички граждани“, съобщи още кметът и потвърди, че срещите за обсъждане на по-добър градски транспорт ще продължат с участието на експерти и общински съветници. Част от тях взеха участие и в днешната среща, на която се включи и председателят на общинския съвет инж. Александър Държиков.

Подобни статии

Top