Ще стане ли Александър Държиков председател на Общинския съвет в Пловдив?

Засега най-голямото неизвестно е кой ще стане съветник №1 и ще поеме председателството

Изборите минаха, кметовете станаха известни, сега наред идва Общинският съвет. Първата, учредителна сесия на местния парламент под тепетата ще бъде в понеделник и там изненадите тепърва предстоят.

Засега най-голямото неизвестно е кой ще стане съветник №1 и ще поеме председателството. Макар че почти всички вече са сигурни, че това ще бъде досегашният зам.-кмет по културата и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ по време на кампанията Александър Държиков, пазарлъците все още вървят.

Новият Общински съвет на Пловдив: Шарен, с 10 партии

Сигурно е, че председателят на ОбС-Пловдив няма да бъде Дани Каназирева.

След като тя бе назначена за нов областен управител и встъпва в длъжност от понеделник, снощи стана ясно, че с решение на ОИК-Пловдив вече е заличена и от списъка съветници на „Съюз за Пловдив“. На нейно място в местния парламент като пети съветник влиза Владимир Темелков.

Дани Каназирева е новият областен управител на Пловдив

Още по-сигурно е, че председател няма да бъде и Славчо Атанасов, въпреки че на първата си пресконференция след изборите Здравко Димитров се пошегува, че като коалиционни партньори на национално ниво, би могъл да му предложи председателския пост. Атанасов се връща в парламента като депутат, а на негово място влиза следващия в листата на патриотите – Иван Црънчев.

Промени има и при съветниците от ГЕРБ.

Там, на местата на избрания за кмет Здравко Димитров влиза Ангел Славов, а на местата на районните кметове Георги Стаменов, Иван Стоянов, Димитър Колев и Стоян Алексиев влизат следващите от кандидатската листа. Отказват се и две от съветничките – зам.-кмета на „Северен“ Лариса Кътова, която по всяка вероятност ще си остане заместник на Стоян Алексиев и Фиданка Кацарева, за която се говори, че ще стане заместничка на Георги Стаменов в „Централен“. Така местата в Общинския съвет попълват още Иван Вичков, Анета Господинова, Емил Русинов и Александър Държиков.

След като Държиков влиза в местния парламент, възможността да бъде избран за негов председател става много голяма. За поста обаче се спряга и водачът на листата на ЗС „Александър Стамболийски“ адвокат Георги Колев, който бе и кандидат за кмет на Пловдив. Групата на земеделците в местния парламент е от петима души и би могла, заедно с тази на „Кауза Пловдив“ и „Съюз за Пловдив“, да бъде отново добър партньор на ГЕРБ при вземането на решения, тъй като управляващите имат едва 17 съветника и нямат мнозинство.

Самият Колев вече изрази в медийното пространство готовността си да поеме председателския пост.

Така че кой ще бъде председател на Общинския съвет, ще стане ясно в понеделник. Тогава, от 10.00 ч. съветниците и новите кметове в община Пловдив ще положат клетва в зала „Съединение“, а след това ще бъде избрано и новото ръководство на местния парламент.

Top