Ще стане ли гробницата на Малтепе световна атракция? (СНИМКИ)

Малтепе ще се превърне в световен археологически обект!

Това заяви днес директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов при старта на разкопките за тази година. „Гарантирам ви, че това ще е обект от световно значение. Това, което се открива, засега поне няма аналог в бившата Римска империя“, посочи Кисьов.

По думите му в момента на обекта е разкрита част от кулата от Римско време. Подобно нещо не е виждано в нито една страна по света, тъй като никъде не е откривана толкова запазена кула от античността. Очаква се в края на юли или началото на август археолозите да стигнат до основата в южната част и чак тогава ще се разбере за каква монументална сграда става въпрос.

Според Кисьов монетите и керамиката, открити на обекта датират кулата от 3-ти век след Христа. Това обаче не означавало, че самата постройка не е градена по-рано. Истинската датировка и на кого принадлежи гробницата, щели да се изяснят, когато се влезе в нея.

„Но това, което е сигурно е, че тази кула, за която в началото мислехме, че е гробна, се състои от 4 секции. Те са плътно изградени от ломени камъни, споявани с хоросан и цимент. На практика тази 20-метрова кула е била изградена с цел да носи горе мраморния постамент. Всички квадри на обекта са от този постамент„, поясни доц. Кисьов.

Голяма кула е поддържала постамент и статуя с огромно тегло

На върха на кулата е имало постамент и статуя, но засега не е ясно каква е била тя. Кулата е била построена именно като основа на тази статуя. Само постаментът на скулптурата е тежал 15 тона, а за теглото и вида на самата статуя все още няма данни. Около 250 тона пък е тежала самата кула и най-вероятно под нея ще бъдат открити огромни основи.

Според Кисьов гробницата може да бъде единствено на император, тъй като по това време вече няма тракийки владетели. Гробната камера е била на север от кулата и се очаква тази година да бъде разкрита.

„Този, който е погребан тук, при всички случаи е управлявал Филипопол. Няма кой друг да е. И сигурно тук наоколо е имал вила, каквато е практиката. Защото те са живели извън градовете, в луксозни вили„, обясни топ археологът. И допълни, че в района, в близост до реката, е минавало и трасето на римският път, който е отивал към Филипопол. Първата римска станция – Серанота, се намирала на мястото на жп-гарата на Маноле.

1 2

Подобни статии

Top