Ще стане ли гробницата на Малтепе световна атракция? (СНИМКИ)

В момента археологическият екип обмисля дали да разкрие кулата изцяло или да я остави в могилния насип. „Ако установим, че тази кула отдолу има големи и стабилни основи, много по-атрактивно ще бъде да разкрием и кулата, и гробницата да се виждат изцяло. Сигурен съм, че в периферията наоколо ще открием още квадри от постамента. Не е лошо да разкопаем и останалите части“, допълни шефът на археологическия музей. По думите му разкопките ще бъдат подчинени на идеята за запазване максимално на паметника в естествената му среда – да няма опасност за градежа.

Какво е открито до момента?

Дотук при разкопките са намерени 50 монети, от които най-ранната е на Септимий Север, а най-късната е на Констанций Втори ІІІ-ти и началото на ІV-ти век. Открити са и две по-ранни келтски имитации, които обаче не са толкова важни за датировката. По това време императорът, който е управлявал Филипопол, е бил Филип І Араб и неговия наместник Приск. Самият Араб е живял в района на Филипопол.

Костадин Кисьов обясни, че около самата могила има култови ями (до момента са разкрити 12), които са правени след като е построена могилата. В тях са оставяли възпоменателни дарове, хвърляни са монети за починалия. „Т.е., става въпрос за почитане на личност, която е много високо в йерархията“, подчерта той.

Археолозите са готови да работят и до Нова година, ако времето позволява, тъй като разполагат с необходимите средства за разкопките. Когато изкопните дейности приключат, с помощта на община „Марица“, ще бъде направена експозиция с видео и фото албуми за цялото проучване на могилата. Те ще обясняват какво и как е открито и  ще бъдат експонирани в посетителския център.

300 хил. лева са осигурени и гласувани от Общинския съвет на Пловдив за разкопките, припомни кметът Иван Тотев, който също присъства на място. Той беше категоричен, че общината може да отпусне още пари, ако се наложи.

1 2

Подобни статии

Top