Ще тръгне ли паяк по улиците на Асеновград?

Ще тръгне ли скоро паяк по улиците на Асеногврад?

Отговор на този въпрос засега никой, освен общинската администрация не може да даде. Защото сагата с репатрирането на неправилно паркирали автомобили или на такива, неплатили или пресрочили времето за синя зона в общината, се точи почти пет години.

Според кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов обаче, възможността репатриращ автомобил да обикаля асеновградските улици е съвсем реална. Пред журналисти той обяви, че общината ще обяви обществена поръчка за външна фирма, на която да възложи тази дейност.

Поръчката ще бъде обявена през септември, а срокът, в който ще се изпълнява тя, ще бъде едногодишен или докато не свършат парите. Предвидената от администрацията сума е максимум 90 хил. лв., а изпълнителят ще може да репатрира нарушителите или със собствен паяк, или с този на общината. Тя пък се задължава да осигури наказателен паркинг и охрана, а също пътни знаци и маркировка. От своя страна фирмата трябва да осигури двама шофьори с минимум три години опит.

Преди това да стане обаче, общинското ръководство щяло да проведе среща с представители на РУ-Асеновград и местната пожарна за обсъждане на подхода за решаване на тези проблеми, поясни д-р Караиванов.

Припомняме, че община Асеновград също разполага с паяк, който закупи през 2016 година.

Заради процедурни пречки обаче той не може да започне да работи. А за осигуряване на репатриращ автомобил се заговори още през 2014 година, когато се появи идеята за синята зона в общината. Самата тя влезе в сила от февруари 2015 година, но без да има паяк.

В момента наказателен паркинг има на улица „Индустриална“ до пазара, а таксата за престой там е по 2 лв. на час или 10 лв. за денонощие. Таксата за репатриране пък  ще бъде 40 лв. А ако собственикът успее да „спаси“ автомобила си, докато го вдигат, ще плаща на място.

Междувременно кметът обяви, че на този етап синята зона в града няма да се разраства. Щели да се репатрират само стари и изоставени коли, както и такива, които спират на забранени места, по тротоари и в зелени площи.

Подобни статии

Top