Ще започне ли строителството на „Модър – Царевец“ догодина?

пасарелка Прослав

В петък ще стане ясно колко ще струва изграждането на връзката между „Смирненски“ и „Кючука“

„Абсолютно реално е догодина да се започне строителството на връзката „Модър-Царевец“, заяви днес пред журналисти кметът Иван Тотев. Днес е сформирана работна група, в чийто състав влизат двамата районни кметове на „Западен“ и „Южен“. Тя трябва да стартира инженеринга по проекта, добави градоначалникът.

До края на седмицата ще бъдат пресметнати средствата, които са нужни за изграждането на връзката. Също до петък ще бъдат пуснати и последните три обявления за отчуждаване на имоти. „Най-вероятно ще имаме жалби, тъй като в имотите има и къщи, но тези дела се гледат бързо, така че до 2 месеца трасето на Модър-Царевец ще се изчисти“, посочи кметът.

Обхватът на проекта е от бул. „Хаджи Димитър“ до изхода на бул. „Александър Стамболийски“. Става дума за трасе с дължина около 1 км, с връзки към южната тангента. Подземното съоръжение ще е широко 24 м, а пилотите ще бъдат вкопани на дълбочина 27 м в земята. Ще има отвори за автомобилно движение и за Южния обходен колектор. Очаква се цената, предвиждана преди десетина години, в размер на 15 млн. лв., да падне под 10 млн. „Точната сума ще стане ясна в петък„, убеден бе Тотев.

Според него голяма част от инвестициите по трасето ще бъдат на НКЖИ, като пробивът под линиите ще бъде направен от железопътната компания.

През следващата седмица започва процедурата за възлагане на обекта. Ще бъдат обявени обществени поръчки и до края на годината или най-късно в началото на следващата, се очаква да бъде избран изпълнител, коментира градоначалникът.

Тотев посочи, че общината разчита изцяло на финансиране от местната хазна в няколко бюджетни години. Част от средствата, предвиждани за имотите на „Копривщица“ ще бъдат прехвърлени към проекта „Модър – Царевец“.

„След тези дълги три години отчуждителни процедури, вече му се вижда края. Абсолютно реално е догодина да се започне Модър-Царевец с финансиране, разпределено в няколко бюджетни години за Община Пловдив“, заключи Иван Тотев.

Подобни статии

Top