Ще зареждаме електромобилите си до Голямата базилика (СНИМКИ И ВИДЕО)

На входа на Базиликата ще има детска площадка за 120 хил. лв.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, кметът на Пловдив Иван Тотев, Крис Матлън – председател на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ и Робърт Дик – председател на Управителния съвет на ЕВН България направиха първа копка днес на нова детска площадка в Пловдив. Детското съоръжение ще бъде изградено със средства на електроенергийната компания на входа на Голямата базилика.

Стойността на дарението, което прави ЕВН е 120 хил. лева. Идеята е чрез публично-частно партньорство да се облагороди пространството около Епископската базилика, поясниха от компанията.

„Радвам се, че Епископската базилика е място, което всеки ден разкрива своето богатство и в края на 2018-а година осъзнаваме, какви са мащабите на този проект, с вземането на тежки политически решения, които си заслужават заради впечатляващите резултати„, посочи кметът Иван Тотев преди първата копка.

Той припомни, че първият проект на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ беше Малката базилика и допълни, че именно успехът на този проект е накарал и двете страни да работят по сегашния – за експониране на Голямата базилика.

„Много сме развълнувани, че подкрепяме проекта по възстановяване на един от най-старите християнски храмове – Голямата базилики. Мястото няма да привлича само възрастните, а ще има прекрасно място за игра и за най-малките“, заяви пък посланикът на САЩ Ерик Рубин. Той посочи, че е щастлив като посланик да работи с фондация „Америка за България“ за възстановяването на различни културни проекти в България.

В България ЕВН е направила инвестиции за 1,6 млрд.лв.,

а само в региона на Пловдив – за около 400 млн.лв., посочи председателят на Управителния съвет на ЕВН-България Робърт Дик. Той съобщи, че освен детската площадка, която даряват на общината, до Голямата базилика ще бъде ситуирана и станция за зареждане на електромобили, която тепърва ще бъде изградена. „Идеята е да се съчетае културното наследство с новите модерни технологии“, добави Робърт Дик.

Подобни статии

Top